EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Mire számíthat az, aki meghosszabbította hitele fizetési moratóriumát?

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Csak azon hitelekre lesz érvényes a moratórium meghosszabbítása, amelyekre az eredeti szüneteltetés is érvényes volt.

A kezdeti tervekkel ellentétben – eredetileg csak meghatározott társadalmi csoportokra lett volna érvényes a hosszabbítás – mindenki számára meghosszabbítják a törlesztés szüneteltetését 2021. június végéig. Természetesen csak a 2020. március 18-ig folyósított kölcsönökre érvényes a meghosszabbított moratórium.

A bankmonitor.hu segítségével egy példán keresztül mutatjuk be, mire is számíthat az, aki kihasználja a moratórium által biztosított rendelkezést. Vegyünk egy család lakáshitelét, amelyből a fennálló tartozás 2020. március 18-án 10 millió forint volt, a hátralévő futamidő 10 év volt, a kamat nagysága pedig 5%. Ha végig bent maradnak a moratóriumban, akkor 15 hónapig nem fizet semmit a család a hitelére.


Ha egy család 15 hónapig nem fizette a törlesztőjét, akkor a hitel futamidejét közel két évvel – 23 hónappal – hosszabbítanák meg, emiatt a törlesztőrészletek száma 8 darabbal megnövekedne     Fotó: freepik.com


Azonban 625 ezer forint kamat halmozódna fel a szüneteltetés alatt, melyet utólag meg kell fizetni. A futamidőt közel két évvel – 23 hónappal – hosszabbítanák meg, emiatt a törlesztőrészletek száma 8 darabbal megnövekedne. Így a teljes moratórium kihasználása miatt 13,5 millió forintra emelkedne a teljes visszafizetendő összeg.

Bármikor ki lehet lépni a moratórium hatálya alól, vagyis aki fizetni szeretné a hitelét, az a bankja felé 2021. június végéig bármikor leadhatja a kérelmét. Sőt, a váratlan pénzügyi nehézséggel szembesülők bármikor vissza is léphetnek a moratórium hatálya alá.