EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Még egyezkednek a jövő évi béremelésen

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A munkavállalói oldal két lépcsőben 6,5 százalékkal emelné a minimálbért és a garantált bérminimumot 2021-ben, a munkaadói oldal viszont csak feltétellel menne bele egy 3 százalékosnál nagyobb emelésbe.

A karácsony előtti utolsó bértárgyalásokon nem született megegyezés a kormány, a munkaadók és a munkavállalók képviselői között, ugyanakkor a megbeszélések a két ünnep között is folytatódnak majd.

Az egyeztetést követően Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke elmondta: a munkaadók a gazdasági realitás talaján álló jövő évi minimálbér- és garantált bérminimum-emelésről tudnak megállapodni. A munkaadók 2021 január elsejétől 3 százalékos minimálbér- és ugyanekkora mértékű garantált bérminimum-emelésben hajlandók megegyezni, ezzel lehetne kompenzálni a kormány jövő évre jelzett inflációját. Jelezte, ha a munkáltatói járulék az év során csökkenne, abban partnerek lennének, hogy ez automatikusan további minimálbéremelést jelentsen.


A karácsony előtti utolsó bértárgyalásokon nem született megegyezés      Fotó: freepik.com


Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke közölte: a keddi egyeztetésen a munkavállalói oldal tartotta a 6,5 százalékos béremelési javaslatát 2021. január elsejétől. Ugyanakkor kétlépcsős emelésben gondolkodnak, olyan konstrukcióban próbálnak megállapodni, amelynek lényege, hogy automatizmussal, úgynevezett bérindexálással korrigálják a minimálbért az infláció és az összevont bruttó hozzáadott érték növekedési mutatóival az év második felében visszamenőlegesen.