EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Még két hétig elérhető állami támogatás!

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Ha valaki részesülni szeretne az idei, éves szinten 280 ezer forintos állami támogatásokból, az még elindíthatja a nyugdíjcélú megtakarítását.

Sokan nem tudják, miként csökkenthetnék teljesen legálisan az adójukat, illetve mit kell ahhoz tenniük, hogy hozzáférjenek a különböző megtakarítások után járó állami támogatásokhoz. A bankmonitor.hu szakértői most utána jártak annak, hogy pontosan mit kell tenni a 280 000 forintos támogatás kihasználásáért.

Nos, az első és talán a legfontosabb, hogy a fent említett 280 000 forintos állami támogatásra azok jogosultak, akik még idén elindítanak egy nyugdíjcélú megtakarítást. A támogatás minden évben megigényelhető, de ennek vannak bizonyos feltételei. A támogatás minden évben igényelhető: a megtakarítók a saját éves befizetéseik 20%-ára jogosultak, amit személyi jövedelemadó-visszatérítés formájában kapnak meg.


A 280 000 forintos állami támogatásra azok jogosultak, akik még idén elindítanak egy nyugdíjcélú megtakarítást      Fotó: freepik.com


A megtakarítók évente egyszer, az adóbevallás alkalmával igényelhetik a támogatást, a bank, biztosító vagy nyugdíjpénztár által kiállított igazolás alapján. Ahhoz, hogy valaki 2021-ben jogosult legyen az SZJA-visszatérítésre, már 2020-ban rendelkeznie kell nyugdíjcélú megtakarítással. Azaz, igencsak igyekeznie kell annak, aki már most élni akar a lehetőséggel, hiszen mindössze két hét áll a rendelkezésére egy megtakarítás elindítására.

A különböző nyugdíjmegtakarítási szerződések után más-más összegű támogatás jár. Az önkéntes nyugdíjpénztári (ÖNYP) tagok évi 150 000 forintot, a nyugdíjbiztosítással rendelkezők évi 130 000 forintot, a nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) tulajdonosai pedig évi 100 000 forintot kaphatnak, de a támogatás összesített maximuma évi 280 000 forint.


A megtakarítók a saját éves befizetéseik 20%-ára jogosultak      Fotó: freepik.com


A támogatás a nyugdíjmegtakarítási számlára érkezik, és ott is kell maradnia. Aki idő előtt (tehát a nyugdíjkorhatár betöltése előtt) próbálna hozzáférni, neki a korábban kapott támogatás 120%-át kell visszafizetnie a NAV felé, illetve adózási kötelezettsége merülhet fel. Ennek oka, hogy az állam a nyugdíjcél elérésére adta a pénzt, és ha valaki nem arra használná fel, attól azonnal visszaköveteli.

Figyelem! A katás vállalkozók ki vannak zárva ebből a lehetőségből, hiszen ők csak a havi 50 000 forintos tételes adót fizetik, azaz nem fizetnek havonta külön személyi jövedelemadót.