EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Tovább nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (Pénztárszövetség) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona 1469 milliárd forintra rúgott, az egy főre jutó átlagvagyon pedig 3,3 százalékos emelkedéssel 1,37 millió forintra nőtt az idei harmadik negyedév végére az előző év azonos időszakához képest.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma a tavalyi visszaesést követően 2020 harmadik negyedévére jelentős emelkedésnek indult, mostanra 1 millió 47 ezren választották ezt a nyugdíjcélú öngondoskodási formát. A jelenlegi egészségügyi helyzet sem ingatta meg a tagok bizalmát a hazai pénztárakban és a magyaroknak továbbra is fontos az öngondoskodás.

A befizetések többsége továbbra is az egyéni megtakarítóktól érkezik a nyugdíjpénztári számlákra, bár a tavalyi évhez képest ebben is látnak elmozdulást: 31-ről 34 százalékra emelkedett a munkáltatói tagdíj-hozzájárulások aránya – közölte az MTI-vel Nagy Csaba, a Pénztárszövetség elnöke. Hozzátette, hogy a harmadik negyedévre így összesen 6,5 százalékos növekedéssel 8,4 milliárd forintra bővül a munkáltatói befizetések összege, ami a 20 százalékos adó-visszatérítés kiterjesztésének is köszönhető lehet.


Mostanra 1 millió 47 ezren választották ezt a nyugdíjcélú öngondoskodási formát     Fotó: freepik.com


2019 óta ugyanis nemcsak az egyéni, hanem a munkáltatói pénztári tagdíjbefizetések után is jár az adó-visszatérítés, így azok a munkavállalók, akikről ilyen módon gondoskodik a munkáltatójuk, élhetnek a maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítés lehetőségével. Míg az egyéni tagdíjak összege 8,9 százalékot nőtt, a munkáltatói befizetések mértéke ugyanennyit csökkent. A harmadik negyedév végéig az egyéni befizetések összértéke 7,1 milliárd, a munkáltatói befizetések pedig 1,7 milliárd forintot ért el.