EUR: 393,07 Ft
USD: 373,75 Ft
CHF: 406,82 Ft
GBP: 454,93 Ft
RON: 79,01 Ft
RSD: 3,36 Ft

Melyik hitelekre érvényes a moratórium meghosszabbítása?

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A hitelmoratórium minden adós számára elérhető 2020. december végéig, azonban meghatározott csoportnak a lehetőséget fél évvel meghosszabbították.

A törlesztés szüneteltetése valamennyi adós számára elérhető 2020. év végéig. Ugyanakkor a lehetőséget egy meghatározott társadalmi csoport – nyugdíjasok, gyermeket nevelők, munkanélküliek, közfoglalkoztatottak, bizonyos vállalkozások – számára meghosszabbították fél évvel, azaz 2021. június 30-ig.

A hosszabbítás automatikus a munkanélküliek, közfoglalkoztatottak, nyugdíjasok és gyermeket nevelők számára. A vállalkozásoknak ugyanakkor jelezniük kell majd a bankjuknál, hogy élni szeretnének a moratórium hosszabbításával. Természetesen a meghosszabbított időszak alatt is kiléphet bárki a szüneteltetés hatálya alól, azaz hitelszerződésének megfelelően fizetheti tovább kölcsönét.


A vállalkozásoknak ugyanakkor jelezniük kell majd a bankjuknál, hogy élni szeretnének a moratórium hosszabbításával    Fotó: freepik.com 


Az eredetileg meghirdetett moratórium csak a március 18-a nap végéig folyósított összegekre érvényes. A hosszabbításról szól törvény – amely 2021. január 1-én lép hatályba – úgy szól, az új rendelkezéseket a 2020. március 18. napján fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni. Ugyanakkor sokakban felmerült, hogy a 2021 januárjában hatályba lépő törvény vajon a 2020. március 18-ig aláírt, de később folyósított kölcsönökre is érvényes lehet?


Csak azokra a hitelekre érvényes az újabb fizetési moratórium, amelyekre már március 18-án is érvényes volt    Fotó: freepik.com


A bankmonitor.hu felkereste a Magyar Nemzeti Bankot, hogy foglaljon állást a kérdésben. Nos, a jegybank szerint nem változott az érintett hitelek köre. Azaz a március 18-ig aláírt és március 19. előtt folyósított hitelek érintettek a moratórium hosszabbításában is. Vagyis ugyanazon kölcsönökre lehet érvényes a hosszabbítás, mint az eredeti szüneteltetés.