EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Nagy a baj! Megugrott a kórházak adóssága, nagyjából 75 milliárd forint a tartozás

Egészség
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Az elmúlt hetekben több kórházi beszállító is bejelentette: feladja a tevékenységét, mert nem tud tovább hitelezni az intézményeknek.

A Napi.hu cikke szerint a magyar kórházak adóssága nem kevesebb, mint 58,9 milliárd forint, ez derül ki a Magyar Államkincstár május végi adataiból. A helyzet ennél sokkal rosszabb lehet, mivel ebben az adatsorban nem szerepelnek például az egyetemi klinikák.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a lapnak azt nyilatkozta, hogy az elmúlt hetekben több kórházi beszállító felkereste, hogy nem tudják tovább folytatni a tevékenységüket, mert nem tudnak tovább hitelezni az adósságban úszó intézményeknek.

A négy egyetemi klinika adósságával együtt nagyjából 75 milliárd forint lehet az intézmények által felhalmozott adósság. Pontos adatot azért nem lehet tudni, mert az orvosegyetemek a modellváltás óta nem szolgáltatnak adatot az Államkincstárnak, így a hivatalos adatsorban sem szerepelnek.

„Van olyan cég is, ahol az a tulajdonos, aki nem vesz részt a napi tevékenységben, kiszáll a vezetésből: ebben a helyzetben nem nagyon lehet befektetőt találni. Mára elmondható, hogy nincs olyan, a kórházak által megrendelt áru vagy szolgáltatás, ahol ne lennének lejárt adósságok” – véli a főtitkár. Hozzátette, például az informatikai területen a feladatellátást is komolyan veszélyezteti a nemfizetés.