EUR: 393,07 Ft
USD: 373,75 Ft
CHF: 406,82 Ft
GBP: 454,93 Ft
RON: 79,01 Ft
RSD: 3,36 Ft

Észrevétlenül teszi tönkre a testünket a home office

Egészség
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Éveken belül jelentkezhetnek a mozgáshiány tünetei, mert a munkába járással együtt a mozgás még jobban kiesett a hétköznapjainkból.

A legtöbb embernek tavaly márciusban felüdülést jelentett, hogy a cégek jelentős része átállt az otthoni munkavégzésre. Mennyei kényelemnek tűnt, hogy még a lakást sem kellett elhagynunk ahhoz, hogy elvégezzük a feladatainkat. Ám mostanra bizonyosan mindannyian megtapasztaltuk a távmunka árnyoldalait is. Az otthon elvesztette a korábbi meghittségét, a nappaliban vagy éppen a hálószobában dolgozva a munkaidő határai elmosódnak, ráadásul szociális nyomás híján önmagunkat is hajlamosak vagyunk elhanyagolni.


Az otthoni ülőmunka miatt minden eddiginél extrémebb módon lelassul az anyagcserénk, romlik a sejtjeink inzulinérzékenysége     Fotó: freepik.com


Itt az idő arra, hogy rájöjjünk arra, ha nem teszünk valamit, akkor a home office teljesen tönkre teszi a testünket. Éveken belül jelentkezhetnek a mozgáshiány tünetei, mert a munkába járással együtt a mozgás még jobban kiesett a hétköznapjainkból. Próbáljuk megtartani vagy éppen újból felépíteni azt az életünket, amelyet egy évvel ezelőtt kénytelenek voltunk – remélhetőleg csak – időlegesen feladni.

Egész egyszerűen nem fenntartható, hogy az ember mozdulatlanul üljön egy székben hosszú órákon át. Érdemes félóránként-óránként felállni, nyújtó gyakorlatokat csinálni, átmozgatni egy kicsit a testünket. A székben ülve törekedjünk a laza izomtónusra, a természetes testtartásra! Az állandó ülésnek 5-10 év alatt súlyos következményei lehetnek, ezt nem szabad félvállról venni.


Érdemes félóránként-óránként felállni, nyújtó gyakorlatokat csinálni, átmozgatni egy kicsit a testünket     Fotó: freepik.com


Az otthoni ülőmunka miatt minden eddiginél extrémebb módon lelassul az anyagcserénk, romlik a sejtjeink inzulinérzékenysége – utóbbi jelentősen növeli a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát –, és a szív- és érrendszerben is súlyos károk keletkezhetnek. Ráadásul a mozgáshiánytól olyan komoly bélrendszeri betegségek jelentkezhetnek, amelyeket később már nagyon nehéz kezelni. A vastagbélrák kialakulása például tudományosan bizonyítottan visszavezethető egyebek mellett az ülőmunkára is.