EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Megváltoztatná a parkolás szabályait a kormány

Belföldi hírek
10perc.hu
3 hete
Kiemelt kép: BKK

Biztosítanák a várakozási díj és pótdíjfizetési kötelezettség érvényesülését a külföldi forgalmi rendszámmal rendelkező járművek esetében is.

Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára arról beszélt a parlamentben, hogy törvényjavaslatot nyújtanak be a környezetbarát, alternatív közlekedési módokhoz történő hozzáférés támogatása érdekében. Azt mondta: továbbfejlesztik a közösségi autóbérlő rendszerekre vonatkozó szabályozást.

Javasolják a parkolási szabályok, a kijelölt várakozási helyek szabályozásának módosítását, továbbá a helyi lakosságnak kizárólagosan fenntartott parkolóhelyeknek és kedvezményeknek a közösségi autóbérlőkre történő kiterjesztését. Hogy miben szeretnének változtatni? Még ezek várhatóak a törvényben:

  • A közösségi autóbérlő rendszer működtetőjének kötelezettsége lesz ellenőrizni a szolgáltatást igénybe vevők személyes adatait és vezetési jogosultságát.
  • Biztosítanák a várakozási díj és pótdíjfizetési kötelezettség érvényesülését a külföldi forgalmi rendszámmal rendelkező járművek esetében is.
  • Az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, a megtett úttal arányos díjjal összefüggő módosítással a túlsúlyos, illetve túlméretes járművek adatainak „megjegyzési ideje” 70 napról két évre változik.
  • Eddig a már meglévő, korábban létesített vasúti pályák esetében az üzemeltetéshez kapcsolódó ok miatt nem lehet ingatlant kisajátítani, holott a nemzeti vagyonról szóló törvény szerint ezen vasúti pályával érintett ingatlanoknak kizárólagos állami tulajdonban kellene lenniük. Ezen is változtatnának.