EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Nem fűtik a Biodómot, beomolhat a teteje

Belföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Magyar Építők

Ha nincs biztosítva egy minimális hőfok, nem tart ki a speciális fóliából álló, több milliárd forintból készült tetőszerkezet.

Bár a fűtési szezon már elkezdődött, a még mindig csak félkész állapotban lévő Biodóm temperálásának még nem láttak neki, és ezen a télen nem is fűtik majd a létesítményt. A Fővárosi Önkormányzat pedig mostantól nem fizeti a Biodóm számláit – tájékoztatta a Népszavát Bősz Anett kultúráért felelős főpolgármester-helyettes.

A városvezetés már tavaly jelezte, bármikor bekövetkezhet az, hogy a fővárosnak választania kell: vagy az idősotthonait, szociális intézményeit fűti és működteti, vagy egy teljesen üres, használaton kívüli építményre költ. Bősz Anett közölte: idén nyáron a főpolgármesteri kabinet úgy döntött, nem költ a továbbiakban az állam által megrendelt és finanszírozott, de be nem fejezett beruházásra.

A főpolgármester-helyettes azt mondta: azért nem fizetik a továbbiakban a Biodóm számláit, mert 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárd forintot emésztett fel a fenntartása még csökkentett üzemmódban is. Ebből a személyi kiadások 119 milliót, a dologiak 348 milliót, míg az egyéb – felhalmozási – kiadások 18 milliót tettek ki, a járulékok pedig további 40 millió forinttal terhelték a fővárosi költségvetést.


Elméletileg így kellene kinéznie belülről a Biodómnak, ám még nincs is befejezve    Fotó: Építészfórum


„A végletekig kivéreztetett fővárosnak nincs forrása a Biodóm befejezésére és most már a beláthatatlan ideig húzódó fenntartására sem” – nyilatkozta a lapnak Bősz Anett. Hozzátette: a létesítmény megtartásához szükség van egy minimum hőfokra. Ha ez nem biztosított, vagyis ha nem temperálják az épületet, akkor a tetőszerkezet tetején lévő, kívülről is látható háromszögek összeesnek, a tető pedig beázik.

Egyetlen háromszög ára körülbelül 6 millió forint, csak a fólia pótlása pedig többmilliárdos tétel lenne. A Biodóm befejezésének költségeit még 2019-ben 13-17 milliárdra becsülték, Bősz Anett tájékoztatása szerint azonban most mintegy 60 milliárd forintra lenne szükség a létesítmény berendezéséhez, felújításához, ennyi pénze viszont nincs a Fővárosi Önkormányzatnak.