EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Helyretették a vadgázolási törvényt a vadászok! Szerintük a felelősség terén nincs változás

Belföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Július óta a vadgazdálkodó is követelhet kártérítést a vadat gázolótól. Ám ez a lehetőség eddig is adott volt, és szerintük a vadászok szinte soha nem éltek vele.

A vadászok érdekképviseletei szerint szerint téves információk jelentek meg a sajtóban a vadgázolásokkal kapcsolatos jogszabályváltozásokról. "A vadgazdálkodási törvényben valóban hatályba lépett egy kiegészítés július 1-jétől, ám ez az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara szerint a gyakorlatban semmilyen újdonságot nem jelent. A változás csupán egy értelmező rendelkezés, amely a bírói gyakorlatot emelte át jogszabályi szintre, és nem jelent változást azok megítélésében egy esetleges kártérítési per során" – állítják a szervezetek.

Szerintük a kiegészítés csak egyetlen dolgot egyértelműsít, hogy a polgári törvénykönyv szerint meghatározott szabályok tekintetében nem tekinthető felróhatóságnak vagy rendellenességnek a vad természetes mozgása. Ez pedig teljesen logikus rendelkezés a jogszabályalkotó részéről, hiszen a vadállományt a vadgazdálkodó szervezetek csak kezelik, azonban az egyedek természetes viselkedésére, helyváltoztatására érdemi ráhatásuk értelemszerűen nem lehet - számolt be róla a vezess.hu.

Mint írják, mindezt az elmúlt években figyelembe vette a bírói gyakorlat is a peres esetek túlnyomó részében, és az új bekezdés csak ezt a bírói gyakorlatot rögzítette. Tehát a vadgázolásokhoz kapcsolódó felelősség terén nem jelent változást a kiegészítés. Július óta a vadgazdálkodó is követelhet kártérítést a vadat gázolótól. Ám ez a lehetőség eddig is adott volt, és szerintük a vadászok szinte soha nem éltek vele. Ennek oka vélhetően az, hogy pontosan tudják, mennyire kiszámíthatatlan lehet a vad mozgása.