EUR: 387,57 Ft
USD: 369,61 Ft
CHF: 401,84 Ft
GBP: 446,78 Ft
RON: 77,91 Ft
RSD: 3,31 Ft

Erre várt több millió magyar szépkorú! Novemberben jön az újabb nyugdíjemelés!

Belföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Egy átlagos nyugdíjas 51 ezer forinttal többre számíthat novemberben, a visszamenőleges korrekció miatt.

Nagyon úgy tűnik, hogy lassan pont kerülhet egy, a nyugdíjasok szempontjából fontos kérdés végére. Az elmúlt hónapokban ugyanis több millió magyar nyugdíjas várt arra, hogy eldőljön, melyik forgatókönyv érvényesül az idei inflációval kapcsolatban.

A kormány frissítette inflációs várakozását az idei évre az első 8 hónap inflációs adata alapján. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette, a kabinet mostani várakozása szerint 17,5-17,7% lehet az éves infláció.

A Portfolio azt írta, hogy ez meghaladja az év elejei 15%-os inflációs prognózist, valamint a nyugdíjemelés 2023-as mértékét. Ha 15%, vagy az alatti lett volna az infláció mértéke, akkor nem kellett volna kifizetni a visszamenőleges emelést novemberben, ha viszont 15% felettit, akkor törvényi kötelezettsége pluszt adni a nyugdíjasoknak.

Ez alapján szinte biztosra vehető, hogy a kormány hamarosan dönt a visszamenőleges nyugdíjemelésről, amelyet szokás szerint novemberben fizethet ki a 2,5 millió érintettnek. Eszerint pedig egy átlagos nyugdíjas 51 ezer forinttal többre számíthat novemberben, a visszamenőleges korrekció miatt - írja az RTL.hu.