EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Mi lesz az egyetemista gyermekeinkkel? Óriási harc folyik a kollégiumi helyekért

Belföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

A kevés kollégiumi férőhely és az elszálló albérletárak miatt akadnak olyan elsőévesek, akik nem kezdik meg a tanulmányaikat szeptemberben.

Fel van adva a lecke azoknak az egyetemistáknak és főiskolásoknak, akik megfizethető lakhatást keresnekírja csütörtöki cikkében az rtl.hu. A portálnak nyilatkozó hallgatók szerint a kevés kollégiumi férőhely és az elszálló albérletárak miatt akadnak olyan elsőévesek, akik nem kezdik meg a tanulmányaikat szeptemberben, ha nem jutnak megfizethető lakhatáshoz.

Mint írják, a kollégiumi férőhelyek szűkösek: a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint a jelenlegi mintegy 56 ezer férőhelyből országosan mindössze 14 ezer van a fővárosban. Holott már a 2017-es kutatásuk is azt mutatta, hogy a kollégiumokba országosan 130–140 százalékos volt a túljelentkezés, és nagyjából 10 ezer új kapacitásra lenne szükség Budapesten ahhoz, hogy kicsit javuljon a helyzet.

Azt feltételezem, hogy idén a tavalyinál nagyobb lesz a túljelentkezés az egyetemi kollégiumokba – fogalmazott Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke, amit azzal magyarázott, hogy az albérletárak jelentősen elszálltak az elmúlt öt évben, és most sokkal több olyan családról hall, ahol nem tudnak megfizetni egy átlagos lakást. A kollégiumok iránti kereslet emiatt megugrik, ráadásul idén 28 százalékkal több hallgatót vettek fel a felsőoktatásba, amiből szintén a túljelentkezésre lehet következtetni.


A jelenlegi mintegy 56 ezer férőhelyből országosan mindössze 14 ezer van a fővárosban      Fotó: Pixabay


Az albérletszezon következő hulláma már javában zajlik, folyamatosan derül ki, kinek jutott kollégiumi férőhely, és kinek kell bérlés útján megoldani a lakhatást. Aki bejut egy kollégiumba, akár 17 500 forintból is megúszhatja a dolgot, miközben a fővárosban egy átlagos albérletért már havi 240 ezret is elkérhetnek, de egy garzont sem lehet 150 ezer alatt kivenni. Sőt, már vidéken sem ritka, hogy a bérleti díj átlépi a 200 ezres lélektani határt.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője szerint, aki albérleten gondolkozik, igyekszik minél előbb dönteni, mert a kivárás gyakorlatilag azt jelenti, hogy egyre drágábban jutnak hozzá a kiadó lakásokhoz. Ami havonta csak néhány ezer forintot tesz ki, az éves szinten akár 20–30 ezer forinttal többet is jelenthet.

Hozzátette, az idei számok összességében még elmaradnak a korábbi évek kínálati csúcsától, 2021-ben például 25–26 ezer kiadó lakás volt ugyanebben az időszakban. Ez a szűkösebb kínálat pedig annak is köszönhető, hogy most a lakáspiac nem annyira vonzó a befektetők számára: a hozamok eltörpülnek az állampapírokhoz képest, kifulladt az árak növekedése is, ami az elmúlt 6–7 évben éves szinten 20–25 százalékkal emelte a lakások értékét.