EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Indul a vizsga, ma a német a főmenü az érettségin

Belföldi hírek
10perc.hu
4 hónapja
Kiemelt kép: eduline.hu

A nyelvi érettségik lebonyolítása szinte teljesen megegyeznek egymással, ráadásul a pontozások között sincs különbség.

A reggel kilenckor kezdődő német írásbeli érettségi feladatsorai négy részből állnak, és középszinten összesen három, míg emelt szinten négy óra áll a vizsgázók rendelkezésére – számolt be az eduline.hu. Az olvasott szövegértéssel kezd mindenki, erre összesen egy órája van a diákoknak. Ebben a feladatsorban lehet feleletválasztás, igaz-hamis kérdés, összepárosítás, csoportosítás, de akár rövidebb választ igénylő kérdések is abban a három-négy feladatban, amit itt kell megoldani.

Ezt követi a nyelvhelyesség, ahol arra lesznek kíváncsiak, hogy milyen a diákok szókincse, illetve a nyelvtani tudása, mennyire vannak képben a szavak pontos jelentésével, azok használatával. Erre harminc perce lesz mindenkinek, majd egy negyedórás szünet után jön a hallott szövegértés.

A hallás utáni szövegértésnél párbeszédet, interjút, vagy sima szöveget fognak lejátszani, a feladat pedig az lesz, hogy ezek alapján megoldják a vizsgázók az eléjük tett feladatsort. Erre harminc percet kapnak az érettségizők.

Majd jön az íráskészség, erre – ahogy az első feladatrészre is – egy órát kap mindenki. Itt két feladatot szükséges megoldani: meg kell írni egy rövid, 80-100 szavas fogalmazást, majd jöhet egy 100-120 szavas esszé is.