EUR: 388,45 Ft
USD: 370,45 Ft
CHF: 403,19 Ft
GBP: 448,76 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,31 Ft

Közeleg az idő? Így mehet egy nő kedvezményesen nyugdíjba

Belföldi hírek
10perc.hu
5 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Sok hölgy már 65 éves koruk előtt nyugdíjba vonulhat, ráadásul a teljes öregségi nyugdíjra jogosult.

A "Nők 40" korkedvezményes öregségi nyugdíjjal kapcsolatban sok a tévhit, így most az Infostart a hovege.hu nyomán összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat. A nők számára létrehozott korkedvezményes öregségi nyugdíj lényege az, hogy azok, akik legalább 40 évnyi jogosultsággal, és ezen belül legalább 32 év szolgálati idővel rendelkeznek, életkortól függetlenül nyugdíjba vonulhatnak.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy sokan már 65 éves koruk előtt nyugdíjba vonulhatnak, ráadásul a teljes öregségi nyugdíjra jogosultak. A szolgálati idő alapvetően a munkában töltött éveket jelenti. Időtartama alatt érvényes biztosítási jogviszonnyal rendelkezünk és nyugdíjjárulékot fizetünk.

Idetartozik minden hivatalos keresőtevékenység, ezen felül például a táppénz, álláskeresési járadék – számolt be az ATV. Az alapelv szerint azt az időtartamot nem lehet figyelembe venni, amikor a társadalombiztosítási jogviszony szünetelt; illetve az egyéni, társas vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők esetében azon időtartamot, amely alatt nyugdíjjárulék tartozással rendelkeznek.


Fontos, hogy pénzzel nem lehet szolgálati időt vásárolni    Fotó: ATV


Nézzük, mi nem tartozik bele a szolgálati időbe:

  • azok a tanulmányi idők, amelyek egyébként elismerhetőek szolgálati időként,
  • a passzív táppénz időszaka,
  • amikor munkanélküli ellátást folyósítottak,
  • az 1998. január 1-e előtti fizetés nélküli szabadság szolgálati időnek minősülő első 30 napja, amennyiben az igénybevétele nem gyermekgondozás vagy ápolás miatt történt.

A 32 év szolgálati időtől csak akkor lehet eltérni, ha az érintett hölgy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelt, aki után ápolási díjat kapott, vagy ha nagycsaládos, aki 4-nél több gyermeket nevel. Fogyatékos gyermek ápolásánál 2 évet engednek el a szolgálati időből. Ha nagycsaládos anyáról van szó, aki 4-nél több gyereket nevel, annak gyermekenként 1-1 évet. Itt legfeljebb 7 év adható.

A keresőtevékenységgel egyenértékű jogviszonynak számítanak a gyermeknevelés idején folyósított, pénzbeli ellátások (pl. GYET, GYES, GYED, CSED), illetve a súlyosan fogyatékos vér szerinti, vagy örökbefogadott gyermek után kapott ápolási díj is. Ez azt jelenti, ha egy nő 3 éves koráig otthon nevelte egyetlen gyermekét, ezalatt pedig kapott gyermeknevelési ellátásokat, akkor 3 év jogosultsági időt szerzett.

Fontos, hogy pénzzel nem lehet szolgálati időt vásárolni.