EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Hiába tűnt el az OKJ-s képzés – de továbbra is a sminkes, a biztonsági őr és a körmös a trendi szakma

Belföldi hírek
10perc.hu
8 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Az online képzések sokak számára nyitnak új lehetőségeket, ráadásul a 2019-ben megjelent kormányrendelet alapján tanfolyami formában 73 részszakmát lehet tanulni.

A felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthattak OKJ tanfolyamokat azzal a feltétellel, hogy a vizsgákat, beleértve a javító- és pótvizsgákat is, legkésőbb 2022. december 31-ig be kell fejezni. Sok felnőttképzőnél még 2022 elején is volt mód a becsatlakozásra, de tavaly szeptember óta már erre sem nyílt lehetőség.

A szakképzési rendszer változásaként két új opció áll a tanulni vágyó felnőttek előtt, a részszakmák és a szakképesítések. A 2019-ben megjelent kormányrendelet alapján tanfolyami formában 73 részszakmát lehet tanulni. Emellett jelenleg közel 400 jóváhagyott programkövetelménnyel rendelkező szakképesítés található az ikk.hu weboldalán, de az ígéretek szerint folyamatosan bővülni fog a kínálat.

„A szakmai képzések, szakképesítések körét a korábbi OKJ-ben szereplő, a Szakmajegyzék szakmái közé be nem került szakképesítések egy része, a korábbi OKJ-ban szerepeltetett egyes szakképesítés-ráépülések, illetve a rövidebb ciklusú és speciális tartalmú képzések alkotják” – fejtette ki Szabó Andrea, a TanfolyamGURU.hu oktatási szakértője.


Az egyik legnépszerűbb szakma a műkörmös     Fotó: Freepik


Ezeket a képzéseket felnőttképzők is indíthatják, de fontos újdonság, hogy a felnőttképzésben elválik az oktatás és a vizsgáztatás. Míg az OKJ-s képzések esetében iskolák is megszervezhetik a vizsgákat, és a tanulók a megszokott környezetükben adhatnak számot a tudásukról, az új rendszerben a felnőttképzők csak tanúsítványt állíthatnak ki, a szakképesítést igazoló bizonyítványhoz akkreditált vizsgaközpontban kell majd vizsgázni. A képesítő vizsga sikeres teljesítése esetén a tanulók államilag elismert, szakképesítést tanúsító képesítő bizonyítványt szereznek.

„Az új rendszerben több szakmát is lehetőség van online is elsajátítani. Ez újdonság az OKJ-s tanfolyamokhoz képest, rugalmasabb oktatást biztosít a jelentkezőknek. Jelentek meg új, az Országos Képzési Jegyzékben nem szereplő képzések is, melyek már most nagyon népszerűek, például a sminkes és szempillaépítő, illetve a drogerista” – avatott be Szabó Andrea.


Továbbra is sokan jelentkeznek a biztonsági őröket képző tanfolyamokra    Fotó: FreepikA legnépszerűbb szakmák listája 2022-ben:

  • Dajka
  • Pedagógiai asszisztens
  • Gyógypedagógiai asszisztens
  • Segédgondozó
  • Személy- és vagyonőr
  • Élelmiszer-eladó
  • Sminkes és szempillaépítő
  • Aranykalászos gazda
  • Fitness instruktor
  • Villanyszerelő