EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Perrel fenyegeti a kormány az Európai Bizottságot az Erasmus-ügy miatt

Belföldi hírek
10perc.hu
10 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

A kabinet az Erasmus költségeket kifizeti, mivel az idei ösztöndíjakat már tavaly aláírták, azt semmi nem érinti.

Amint az várható volt, az idei első Kormányinfó fő témája az Erasmus-ügy volt, miután az Európai Bizottság kizárta azokat a magyar egyetemeket az Erasmus+ programból, amelyek olyan alapítványi irányítás alatt állnak, melyekben jelenlegi miniszterek, kormánypárti politikusok kapnak egy-másfél milliós fizetést kuratóriumi tagként.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány álláspontja egyértelmű Erasmus-ügyben, ők mindent úgy tettek, ahogy azt Brüsszel kérte, a kodifikált szöveget is egyeztették, annak jóváhagyását is megkapták. A kabinet egyértelmű állásfoglalása szerint ami a Bizottság részéről zajlik Magyarország ellen, az elfogadhatatlan, tűrhetetlen.

„Navracsics Tibor egyeztetni fog, szeretnénk azt remélni, hogy félreértésről van szó. A kormány az Erasmus költségeket kifizeti, mivel az idei ösztöndíjakat már tavaly aláírták, azt semmi nem érinti. Ha nem lenne az ügynek megoldása időben, azaz a jövőbeli ösztöndíjprogramot veszélyeztetné mindez, akkor a kormány ezeket az összegeket meg fogja előlegezni” – mondta a miniszter.


Ha a kormány hozzáfér az uniós pénzekhez, január elsejéig visszamenőlegesen is kifizetheti a megemelt béreket a pedagógusoknak    Fotó: Pixabay


Gulyás Gergely hozzátette, ha az egyeztetések nem jönnek össze az EB-vel, a kormány pert indít az Európai Unió Bíróságánál. Békés megoldást keresnek, de nem hagyják zsarolni magukat.

A pedagógussztrájkokkal kapcsolatban kijelentette, egy kérésük van a tanári szakszervezetekhez, hogy az érvényben lévő jogszabályokat mindenki tartsa be. Elárulta, miután a kormány egyetért a pedagógusbérek emelésével, ha hozzáférnek az uniós pénzekhez, január elsejéig visszamenőlegesen is kifizethetik a megemelt béreket.