EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Drágábban juthatunk idén az egyre népszerűbb nordmann és ezüstfenyőkhöz

Belföldi hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: Freepik

Átlagosan 10 százalékkal emelkednek a karácsonyfa árai, ráadásul a kereslet mintegy negyedét külföldről kell behozni.

Amint arra számítani lehetett, a rezsiválság és az infláció a fenyőfák árait sem hagyják érintetlenül. A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete ugyanis az MTI érdeklődésére elárulta, idén csaknem 10 százalékkal drágulhatnak a karácsonyfák tavalyhoz képest, a kereslet háromnegyedét fedezi a belföldi termelés.

Az áremelkedést részben az import drágulása okozza, ez pedig az árfolyamhatással és a szállítási költségek jelentős emelkedésével magyarázható. A magyar termelőknek hosszú időn keresztül csak a költségeik nőttek, de az áraikat nem tudták jelentős mértékben módosítani, most viszont kénytelenek a gazdasági helyzetre reagálni.

A fenyőfák karácsony előtti forgalma 1,8-2 millió darab, csaknem a negyedük külföldről érkezik, de Magyarországról is szállítanak a környező államokba. Belföldön a nordmann és az ezüstfenyő egyre keresettebb, a lucfenyő népszerűsége viszont csökken. Viszont a földlabdás fenyőfák évről évre népszerűbbek, jelenleg csaknem 10 százalékkal részesednek a forgalomból.