A versenyen a világ számos szőlőtermő tájáról nevezett borok mindössze 30%-a kaphatott díjat, és mindössze 3 nagyaranyérmet osztottak ki, köztük a mádi Demetervin Pincészet furmintja.
Az Eurázsiai Bor –és Párlat Verseny (EAWSC) a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) együttműködésével és szabályrendszere szerint került megrendezésre a moszkvai VDNH-ban, április 13-15 között. A zsűri nemzetközi, elismert szakértőkből állt, akik 100 pontos rendszerben informatikai háttérrel, vakkóstolással bíráltak. A versenyen a világ számos szőlőtermő tájáról nevezett borok mindössze 30%-a kaphatott díjat, és mindössze 3 nagyaranyérmet osztottak ki. A mádi Demetervin Pincészet dűlőszelektált, 2013-as évjáratú Király furmint aszúja volt az egyik, amelyik nagyaranyérmet nyert a Moszkvában.
A Demetervin Pincészet aszúja megmutatta, milyen az igazi jó magyar bor Fotó: Demetervin Pincészet
Dr. Demeter Endre szőlész – borász a díjról elmondta, hogy igazán örömteli az elismerés, hiszen szigorú bírálati rendszerben, komoly nemzetközi zsűri és minták közt állt helyt a tétel. Ez egyrészt jelentheti azt, hogy a cári idők hagyományai újraelevenednek, Oroszország és Eurázsia újra felfedezi és megkedveli a csúcs tokaji borokat, másrészt pedig a települési eredetvédelmi egyesület, a Mádi Kör törekvése is visszaigazolást nyert, amely szerint az egyedi geológiával rendelkező, 1730 óta klasszifikált szőlőterületeket érdemes kompromisszummentes, komoly borokkal bemutatni, ezzel a világörökségi hagyományainkat fenntartani.
A borász büszke arra, hogy az aszúja ilyen nemes versengésben tudott az egyik legjobb lenni Fotó: Demetervin Pincészet
A regisztrált bio-művelést folytató pincészet csak a kiemelkedő évjáratokban készíti el a csúcsborát, a Király-hegyen található 3 hektárnyi, fél kilogrammos tőketerhelésű furmint ültetvényeiről az aszúbort. Ez 2013-ban egy 1376 palackos tételt jelentett, 200 gramm feletti természetes maradékcukor-tartalommal, amelyet a 8 grammos savtartalom, valamint az andezites, riolitos ásványosság tart feszes, elegáns egyensúlyban. Ez a bor Angliában, és a Távol-Keleten örvend nagy népszerűségnek, a rendelések jelentős része export, elsősorban csúcs-éttermek és borklubok kínálatában található meg Európa– és világszerte.
Hogy tetszett a cikk? Mondd el a véleményedet egy kattintással.
TetszettNem tetszettTámogasd a 10perc.hu hírportált!
Célunk fontos témákról írni, hitelesen, objektíven, csak a lényegre fókuszálva. Küldetésünk, hogy független, és elfogulatlan tájékoztatást biztosítsunk.
RÉSZLETEK!