EUR: 393,07 Ft
USD: 373,75 Ft
CHF: 406,82 Ft
GBP: 454,93 Ft
RON: 79,01 Ft
RSD: 3,36 Ft

Csokinyuszik és a kalácsok rendben vannak, a sonkák sósak

Belföldi hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: mindmegette.hu

Az ünnepi vizsgálat fő szempontjai, hogy az árucikkek teljesítik-e a Magyar élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a címkéjükön feltüntetett összetétel megfelel-e a valóságnak.

A hagyományos húsvéti vizsgálat közel félszáz ellenőrzött termék közül minden csokoládényuszit és kalácsot rendben lévőnek talált, ugyanakkor ötféle sonka sótartalmát azonban alapos okkal sokallották a vizsgálatokat elvégző szakemberek. A húsvéti fogyasztóvédelmi ellenőrzés nem élelmiszerbiztonsági vizsgálat, hanem a termékeken olvasható tájékoztatás helytállóságát kéri számon a megtévesztő gyakorlatok kiszűrése érdekében.


A megvizsgált tizenhatféle kaláccsal szemben nem merült fel kifogás     Fotó: Facebook


Minden évben ellenőrzik az ünnepi időszakok jellegzetes termékeit, és a mostani vizsgálat fő szempontjai, hogy az árucikkek teljesítik-e a Magyar élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a címkéjükön feltüntetett összetétel megfelel-e a valóságnak. Az idén megvizsgált tizenöt húsvéti csokifüles kivétel nélkül eleget tett a követelményeknek, zsírtartalmuk általában sem tért el a csomagoláson szereplő tápérték jelöléstől.

A kalácsok laborvizsgálata során a termékek szárazanyagra vonatkoztatott zsír-, cukor- és sótartalmának megfelelőségét nézték. A foszlós és finom fonott jelzővel kínált kalácsok zsír- és cukortartalmának magasabb az előírt minimuma, mint a tejes tésztából készült fonotténak. A megvizsgált tizenhatféle termékkel szemben nem merült fel kifogás.


Ötféle sonka sótartalmát azonban alapos okkal sokallották a vizsgálatokat elvégző szakemberek     Fotó: Facebook


A húsvéti asztalok kötelező tartozéka a jó minőségű, ízletes sonka. A laboratórium tizenhét nyers és főtt, húsvéti jellegű sonka só- és nedvességtartalmát vizsgálta. Ötféle termék sótartalma magasabb volt az előírtnál, ezek esetében megindultak a hatósági eljárások. A túl sós sonkák gyártóit a hatóság arra kötelezi, hogy a termékeket csak az előírásoknak való megfelelés esetében forgalmazzák sonkaként.