EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

A Fidesz kilép az Európai Néppártból

Belföldi hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A döntésről Novák Katalin, a kormánypárt alelnöke értesítette levélben a szervezet elnökségét.

Amire már régóta számítani lehetett, bekövetkezett, és a Fidesz az Európai Néppárt frakciójából való kilépést követően – erre március 3-án került sor – magából a szervezetből is kilép. Erről Novák Katalin, a kormánypárt alelnöke levélben értesítette a Néppárt vezetőségét és tagjait.

Maga a levél Novák Katalin Twitter-oldalára is felkerült, amit a politikus "It's time to say goodbye", vagyis Itt az ideje a búcsúnak szöveggel kommentált. Az Antonio López-Istúriz White-nak, az Európai Néppárt főtitkárának címzett levélben a magyar kormánypárt közli, a továbbiakban nem szeretné fenntartani tagságát az Európai Néppártban. A Fidesz koalíciós partnere, a vele a választásokon már hosszú ideje közös listán induló KDNP vélhetően most sem követi, és a néppárti frakció után magában a Néppártban is maradni fog.

A pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Twitteren közzétett nyilatkozatban reagált a Fidesz kilépésére az Európai Néppártból. Azt írta: "a Fidesz elhagyta a kereszténydemokráciát. Lényegében már évekkel ezelőtt."