Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Lassul a Föld magjának mozgása

10perc.hu
2024. 06. 22.
Lassul a Föld magjának mozgása

Egy új tanulmány szerint tíz éve lassul a Föld magjának mozgása.

Tudósok megállapították, hogy a Föld magja az elmúlt évtizedben lassulóban van, ami új fényt vet bolygónk belső dinamikájára. Az amerikai, kínai és kanadai kutatók két évtizedre visszamenő szeizmológiai (földrengésekkel foglalkozó) adatok alapján jutottak erre a következtetésre, miszerint a Föld belső magja változó sebességgel forog - közölte az Index.

A Föld magja egy szuperforró, vasból és nikkelből álló gömb, mely mérete a Hold kétharmadának felel meg, és körülbelül 4800 kilométer mélyen található. Mozgásának és tulajdonságainak megértése régóta vitatott a tudományos közösségben, mivel a tudásunk nagyrészt közvetett adatokon alapul, mint például szeizmikus hullámok, mágneses mezők és időmérés.

A Dél-kaliforniai Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia kutatói tavaly februárban kimutatták, hogy a Föld magjának forgási sebessége rendszeresen változik, néha gyorsul, néha lassul. A felszínről nézve ez időnként úgy tűnhet, mintha a mag forgása megfordulna, bár valójában nem áll meg és nem fordul ellenkező irányba.

A Nature legutóbbi számában a kutatócsapat további bizonyítékokkal igazolta elméletüket. A kutatás során több évtizedre visszamenő szeizmikus adatokat elemeztek, beleértve a Déli-Sandwich-szigetek körül 1991 és 2023 közötti földrengések adatait, valamint az 1971 és 1974 közötti szovjet kísérleti atomrobbantások, illetve francia és amerikai nukleáris fegyvertesztek hullámainak felvételeit. Az eredmények azt mutatták, hogy a Föld magja folyamatosan lassul, és 2010 óta a kéregnél lassabban forog. A forgás jelenleg 2,5-ször lassabb, mint korábban. Az USC professzora, John Vidale szerint ezt a jelenséget a mag külsejét borító folyékony vas kavargása okozza, amit a felette elhelyezkedő rétegek gravitációs hatása vált ki. Ez a régió felelős a bolygót a kozmikus sugárzástól védő mágneses mező létrehozásáért is.

Vidale szerint a mag lassulása a Föld forgását is befolyásolja, és napjainkat pár ezred másodperccel megrövidíti. „A belső mag sokkal élénkebb életet él, mint ahogy eddig tudtuk” – fogalmazott a professzor, kiemelve, hogy a kutatás időbeli kiterjedése és a hullámok elemzésének alapossága komoly előrelépést jelent a bolygó magjának dinamikájával kapcsolatos tudományos vitában.

További cikkek