Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

A mesterséges intelligencia kihívásaival néz szembe a Wikipedia

10perc.hu
2024. 10. 21.
A mesterséges intelligencia kihívásaival néz szembe a Wikipedia

A Wikipedia szembesül a mesterséges intelligencia által generált tartalmak fenyegetésével, ami komoly kihívást jelent a platform minőségének megőrzésében.

A Wikipedia, mint az internet egyik legfontosabb enciklopédiája, szembenéz a mesterséges intelligencia (MI) által jelentett kihívásokkal, amelyek veszélyeztetik a platform megbízhatóságát és minőségét. A Wikipedia szerkesztői reagálva a helyzetre, elindították a WikiProject AI Cleanup nevű kezdeményezést, amely célja a rossz forrást használó, alacsony minőségű MI-generált tartalmak kiszűrése és a szabadon szerkeszthető enciklopédia integritásának megőrzése - közölte a hvg.

A Wikipedia, amely lehetővé teszi bárki számára a szócikkek szerkesztését, számos előnnyel bír, ugyanakkor a nyitottságából adódóan kockázatokat is rejt, hiszen bárki bármilyen információt hozzáadhat, így a megbízható források használatának hiánya problémás lehet. A mesterséges intelligencia térnyerése a Wikipedián különösen aggasztó, mivel az MI-generált tartalmak ronthatják az enciklopédia minőségét. A 404 Media cikke alapján a WikiProject AI Cleanup célja, hogy felmérje és leküzdje a mesterséges intelligencia által jelentett fenyegetéseket, miközben hangsúlyozza, hogy nem kívánják betiltani a mesterséges intelligencia által készült eszközök használatát.

A szerkesztők főként a rossz minőségű, hallucinációkkal teli tartalmakat fogják célba venni, amelyek az oldal általános minőségét rontják. A problémás MI-generált tartalmak könnyen kiszűrhetők, hiszen sok esetben szó szerint átemelik a szöveget, vagy a mondatok úgy kezdődnek, mint „MI nyelvi modellként én…”. A szerkesztők már megtanulták azonosítani azokat a mintázatokat, amelyek segíthetnek a problémás szövegek észlelésében. A Futurism megjegyzi, hogy az MI révén rendkívül alacsony költséggel lehet kétes tartalmakat előállítani, ami komoly nehézségeket jelent a szabadon szerkeszthető Wikipedia számára a mesterséges intelligenciával való küzdelemben.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek