Idén is megrendezték az Év Strandétele versenyt, amely immár nem csupán gasztronómiai különlegességeket, hanem a balatoni Beach Food megújuló szellemiségét is ünnepli – számolt be róla a Balatoni Kör. A versenyre húsz vendéglátóhely nevezett, összesen 36 fogással, melyek közül a szervezet tagjai július végéig zsűrizték a legjobbakat.
Az értékelés szempontjai között kiemelt szerepet kapott az egészséges, lehetőleg helyi alapanyagok használata, valamint a strandkonyha friss, kreatív megközelítése.
A szervezők szerint az idei mezőny rendkívül erős volt, és az is világosan látszik, hogy a balatoni strandbüfék többsége mára komoly minőségi fejlődésen ment keresztül. Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája úgy fogalmazott:
„Egyértelműen ki kell mondani, hogy ma jóval több kiváló strandbüfé és strandbisztró van a Balatonnál, illetve jobb ár-érték arányban kínálják ételeiket, mint mondjuk négy-öt éve, mikor a nagyközönség megítélése a mainál pozitívabb volt.”
Kardos szerint a zsűrizés kizárólag szakmai szempontok alapján zajlik, és valós képet ad arról, milyen kínálatot nyújtanak ma a tóparti vendéglátók.
Ezek az ételek kerültek be a döntőbe
A döntőbe jutott ételeket augusztus 6-án séfekből és újságírókból álló zsűri értékeli, a győztest pedig augusztus 7-énhirdetik ki. Az idei döntőbe kilenc balatoni strandbisztró és -büfé került be a következő fogásokkal:
-
Pizza Sztori (Balatonmáriafürdő) – Harcsa Supplí
-
BL YachtClub (Balatonlelle) – Rántott kolbász, illetve rántott tofu Bao
-
Club Tihany – Beach Grill (Tihany) – Mogyorós ropogós pisztráng „tökfőzelék”, currys barack, csíkos lángossal
-
Fogas Bisztró (Alsóörs) – Harcsa csevap, rántott tej
-
Julcsi Kalácsoda (Siófok-Szabadifürdő) – Sós-sajtos BBQ húsos kürtős coleslow-val és Aranygaluskalács
-
Kicsi Csóka Bisztró (Balatongyörök) – Bivalytatár, velős csont csónakban, burgonya gratin
-
Lángos World (Balatonmáriafürdő) – Lángos-evezős pisztráng csónak, lángos-evezős Cseng Curry csirkés csónak
-
Mónisüti (Gyenesdiás) – Granola Optimist
-
Szevasztok Bisztró (Balatonszárszó) – Faszénen sült tokhal ratatouille
A kínálat egyre színesebb, bátrabb és izgalmasabb, ami azt jelzi: a balatoni strandételek már régen nem csak lángosról és hekkről szólnak. A kreatív tálalás, a változatos alapanyaghasználat és a minőségi szint emelkedése ma már alapelvárás a legjobb helyeken.