2025. 12. 05.

382.03 Ft

327.47 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Íme 2025 legjobb balatoni strandételei – döntőbe jutott a kreativitás és a minőség

Íme 2025 legjobb balatoni strandételei – döntőbe jutott a kreativitás és a minőség
10perc.hu
2025. 08. 02.
Fotó: Balatoni KÖR Facebook

Kiderült, mely strandételek versenyeznek 2025-ben a Balatonnál. A döntős listát és a gasztrotrendek alakulását is bemutatjuk.

Hirdetés

Idén is megrendezték az Év Strandétele versenyt, amely immár nem csupán gasztronómiai különlegességeket, hanem a balatoni Beach Food megújuló szellemiségét is ünnepli – számolt be róla a Balatoni Kör. A versenyre húsz vendéglátóhely nevezett, összesen 36 fogással, melyek közül a szervezet tagjai július végéig zsűrizték a legjobbakat.

Az értékelés szempontjai között kiemelt szerepet kapott az egészséges, lehetőleg helyi alapanyagok használata, valamint a strandkonyha friss, kreatív megközelítése.

A szervezők szerint az idei mezőny rendkívül erős volt, és az is világosan látszik, hogy a balatoni strandbüfék többsége mára komoly minőségi fejlődésen ment keresztül. Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája úgy fogalmazott:

„Egyértelműen ki kell mondani, hogy ma jóval több kiváló strandbüfé és strandbisztró van a Balatonnál, illetve jobb ár-érték arányban kínálják ételeiket, mint mondjuk négy-öt éve, mikor a nagyközönség megítélése a mainál pozitívabb volt.”

Kardos szerint a zsűrizés kizárólag szakmai szempontok alapján zajlik, és valós képet ad arról, milyen kínálatot nyújtanak ma a tóparti vendéglátók.


Ezek az ételek kerültek be a döntőbe

A döntőbe jutott ételeket augusztus 6-án séfekből és újságírókból álló zsűri értékeli, a győztest pedig augusztus 7-énhirdetik ki. Az idei döntőbe kilenc balatoni strandbisztró és -büfé került be a következő fogásokkal:

  • Pizza Sztori (Balatonmáriafürdő) – Harcsa Supplí

  • BL YachtClub (Balatonlelle) – Rántott kolbász, illetve rántott tofu Bao

  • Club Tihany – Beach Grill (Tihany) – Mogyorós ropogós pisztráng „tökfőzelék”, currys barack, csíkos lángossal

  • Fogas Bisztró (Alsóörs) – Harcsa csevap, rántott tej

  • Julcsi Kalácsoda (Siófok-Szabadifürdő) – Sós-sajtos BBQ húsos kürtős coleslow-val és Aranygaluskalács

  • Kicsi Csóka Bisztró (Balatongyörök) – Bivalytatár, velős csont csónakban, burgonya gratin

  • Lángos World (Balatonmáriafürdő) – Lángos-evezős pisztráng csónak, lángos-evezős Cseng Curry csirkés csónak

  • Mónisüti (Gyenesdiás) – Granola Optimist

  • Szevasztok Bisztró (Balatonszárszó) – Faszénen sült tokhal ratatouille

A kínálat egyre színesebb, bátrabb és izgalmasabb, ami azt jelzi: a balatoni strandételek már régen nem csak lángosról és hekkről szólnak. A kreatív tálalás, a változatos alapanyaghasználat és a minőségi szint emelkedése ma már alapelvárás a legjobb helyeken.

Forrás:

Címkék:

További cikkek