Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

5 kisvasút Magyarországon, amelyeket nem érdemes kihagyni

10perc.hu
2024. 10. 20.
5 kisvasút Magyarországon, amelyeket nem érdemes kihagyni

Magyarország számos különleges kisvasútvonalat kínál, ahol a festői tájakat és a természet szépségeit kényelmesen, vonaton ülve ismerhetjük meg.

Az ősz tökéletes időszak a természet felfedezésére, és egy kisvasutazás remek módja annak, hogy élvezhessük a színes tájakat. Íme 5 kisvasút, amely ősszel különösen hangulatos úti cél lehet - írta a Bien.

1. Királyréti Erdei Vasút

A Börzsöny szívében található Királyréti Erdei Vasút több természeti látványosságot is érint. Útja során a Bajdázói-tó mellett halad el, és a vonatról lenyűgöző kilátás nyílik az erdőre. A vonal végén kirándulóutak indulnak, például a Csóványosi kilátóhoz, ahonnan tiszta időben remek panorámát láthatunk.

2. Lillafüredi Állami Erdei Vasút

A lillafüredi kisvasút a Bükk hegyvidékén halad át, érintve a híres Lillafüredet. Az út során a vasútvonal mesés erdei tájakon halad keresztül, ahol a fák őszi színpompája teszi különlegessé az utazást. A vonat Garadnáig közlekedik, és több megállónál is lehetőség nyílik sétára a Bükk erdeiben.

3. Széchényi-hegyi Gyermekvasút

Budapesten belül található a Széchényi-hegyi Gyermekvasút, amely a főváros hegyvidéki részén halad keresztül. A vonal a Széchenyihegy állomástól indul, és Hűvösvölgyig tart. A különlegessége, hogy a vonat közlekedésében gyermekek is részt vesznek. A túra során a budai hegyvidék erdei és panorámás kilátói tárulnak elénk.

4. Szilvásváradi Erdei Vasút

A Szalajka-völgy egyik legnépszerűbb látnivalója a Szilvásváradi kisvasút, amely a völgy alsó részéről indul, és a Gloriett-tisztásra érkezik. A vonatozás során erdőkön halad át, és olyan természeti látnivalókat érint, mint a Fátyol-vízesés vagy a pisztrángos tavak. A séta a völgyben visszafelé különleges élményt nyújt az őszi természet közepette.

5. Balatonfenyvesi Vasút

A Balaton környéki tájak felfedezéséhez ideális választás a Balatonfenyvesi kisvasút. Az útvonal a Nagyberek lápvidéke mellett halad el, ahol az őszi természet varázsa érinti meg az utasokat. A vonat kályhafűtéses szerelvényei pedig meghitt hangulatot árasztanak a hűvösebb napokon.

Ezek a kisvasutak nemcsak látványos útvonalakat kínálnak, hanem egyedülálló lehetőséget biztosítanak arra, hogy az őszi természet szépségeit még közelebbről élvezhessük.

További cikkek