Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Zágrábban megnyílt a világ első nyakkendő múzeuma

10perc.hu
2024. 08. 03.
Zágrábban megnyílt a világ első nyakkendő múzeuma

Horvátország fővárosában, Zágrábban megnyílt a világ első nyakkendő múzeuma.

Zágráb, Horvátország fővárosa, ismét a világ figyelmének középpontjába került a világ első nyakkendő múzeumának megnyitásával. Ez az úttörő intézmény nem csupán a divat szerelmeseinek kínál különleges élményt, hanem mindazoknak, akik szeretnének jobban megismerkedni a nyakkendőkkel, mint kulturális és történelmi jelenséggel - számolt be a Roadster.

A nyakkendő története a 17. századba nyúlik vissza, amikor a Harmincéves háború során a horvát katonák színes selyemkendőt viseltek a nyakuk körül. Ezek a kendők nemcsak védelmi szerepet töltöttek be, hanem a horvát népi hagyományokban is jelen voltak, ahol a menyasszonyok ajándékozták őket vőlegényüknek. A kendő népszerűsége gyorsan elterjedt Párizsban, és a francia arisztokrácia körében divattá vált. XIV. Lajos, a Napkirály tette kötelezővé viselését a legmagasabb társadalmi körökben, és innen kezdődött a nyakkendő diadalmenete egész Európában - írja a Kanadai Hírlap. 

Magyarországon is meghonosodott, ahol a „kravátli” elnevezés a horvát és német nyelvi hatások eredménye.

A múzeum kiállításai több évszázadot ölelnek fel, bemutatva a nyakkendő fejlődését a 17. századtól napjainkig. A látogatók felfedezhetik a nyakkendők szimbolikus szerepét különböző kultúrákban és korszakokban. 

A kiállítások között szerepel az egyetlen golyóálló anyagból készült nyakkendő, valamint egy 3D-s kiállítás a lovas ezredek korhű egyenruháiról. Ezen kívül a látogatók mikroszkóp alatt tanulmányozhatják a selyemlepke gubókat és cérnákat.

A múzeum nemcsak a divat történetére koncentrál, hanem interaktív módon mutatja be a nyakkendő viselésének és megkötésének különféle módjait is. Egy stockholmi matematikus, Mikael Vejdemo-Johansson csapata kiszámította, 

hogy a nyakkendő megkötésének 177 147 különböző módja létezik, amit a látogatók a helyszínen is felfedezhetnek.

A múzeum egyik legfontosabb célja, hogy a látogatók szórakoztató módon ismerjék meg a nyakkendők világát. Igor Mladinović, a múzeum társtulajdonosa, hangsúlyozta, hogy a tanulásnak szórakoztatónak kell lennie, különösen a fiatalabb generáció számára. A kiállítások interaktív elemekkel gazdagítottak, így a látogatók könnyedén elmerülhetnek a nyakkendők történelmében és kultúrájában.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek