Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Így lett a luxusból szellemváros: a Burj Al Babas kastélyok története

10perc.hu
2024. 06. 23.
Így lett a luxusból szellemváros: a Burj Al Babas kastélyok története

Mi történik, ha egy luxusprojekt kudarca után hatszáz minikastély marad félkészen és lakatlanul?

Törökországban, a Fekete-tenger közelében, egy különleges szellemváros vonzza az urbexeseket és a kíváncsi turistákat. A Burj Al Babas névre keresztelt településen közel hatszáz Disney-mesékre emlékeztető kastély áll elhagyatottan, ami a valaha fényes jövőt ígérő projekt kudarcának mementója.

A projekt célja az volt, hogy gazdag külföldiek számára, különösen az arab milliomosoknak, egy luxusvárost építsenek európai ihletésű, gótikus stílusú kastélyokkal- írja a Roadster. Az építkezés 2014-ben kezdődött, és négy év alatt akarták befejezni. A kastélyok teraszairól a lakók élvezhették volna a mediterrán klímát és a festői tájat.

Az álom azonban hamar rémálommá vált. A projektet fejlesztő cég csődöt jelentett, és bár ez önmagában is nagy csapás volt, a helyi lakosság ellenállása tovább rontotta a helyzetet. A lakosok felháborodtak a több száz kastély miatt, amelyek teljesen tájidegennek tűntek, és semmi közük nem volt a térségre jellemző oszmán stílusú építészethez. Pert is indítottak a kivitelező cég ellen, mivel az építkezés során számos fát kivágtak, és jelentős környezeti károkat okoztak.

Az építkezés leállt, és soha nem folytatódott.

A befektetők és az elővásárolt kastélyok tulajdonosai 2019-ig reménykedtek abban, hogy a projekt valahogyan újraindul, ám a világjárvány végleg megpecsételte a sorsát. Ma már senki sem hiszi, hogy valaha is befejeződik.

Bár a szellemváros hivatalosan nem látogatható, az elhagyatott helyek szerelmesei és a borzongásra vágyó turisták számára ez nem jelent akadályt. Az alábbi videó is ezt igazolja, ahol többen meglátogatták a térséget és videóra vették a környék jelenlegi állapotát.


Az elhagyatott kastélyok között sétálni azonban nem veszélytelen vállalkozás. A területet őrzik, és az építkezésből visszamaradt rengeteg építőanyag, valamint a mindenfelé lógó vezetékek komoly veszélyforrást jelentenek.

Főkép forrása:
Fearless & Far/YouTube
Címkék:
#Utazás

Hirdetés

További cikkek