Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Kádár kori magyar szőnyeg bukkant fel Stranger Things sorozatban

10perc.hu
2024. 06. 11.
Kádár kori magyar szőnyeg bukkant fel Stranger Things sorozatban

Kiderült, hogy egy kis darabka magyar kultúra rejtőzik a Stranger Things sorozat 4 évadának egyik epizódjában.

Az ikonikus sorozat 2022-ben futó negyedik évadának harmadik részében (39:32) egy váratlan vendég bukkant fel: egy magyar faliszőnyeg a hatvanas-hetvenes évek hangulatát idézve. A Stranger Things már eddig is híres volt apró részleteinek gondos kidolgozásáról, melyek az 1980-as évek Amerikáját elevenítik fel - írja a 24.hu. Azonban kevesen várták volna, hogy a Kádár-kor egyik népszerű textiltervezőjének, Németh Évának, műve kerüljön a képernyőre.

Forrás: Stranger Things

A sorozat berendezője, Lynda Reiss, számos helyről szerzett be különleges tárgyakat a díszletekhez, köztük régiségvásárokról, bolhapiacokról és filmes raktárakból

Így talán egy emigrált magyar vagy egy raktár adhatta a sorozatban feltűnő faliszőnyeg inspirációját.

Németh Éva a hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején már nagy sikereket ért el a textilművészet terén. Skandináv stílusú szőnyegei és kárpitjai egyedi színt vittek a magyar textilművészetbe. Az Országos Szőnyegpályázaton és későbbi nemzetközi kiállításokon is elismert munkásságát a sorozat most egy újabb szintre emelte, megidézve a múlt egy kis szeletét a Stranger Things világába.

Főkép forrása:
Stranger Things sorozat
Címkék:
#Sorozat

Hirdetés

További cikkek