392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Griselda Blanco, prostituáltból drogbáró

Nagy Ági
2024. 02. 20.
Griselda Blanco, prostituáltból drogbáró

A Netflix új sorozatával csak betekintést nyerhetünk Griselda Blanco életébe. A főszereplő Sofia Vergara, akinek sikerült kitörni a Modern Család Gloriájának a szerepéből.

A hatrészes, igaztörténet alapján készült sorozat kicsit csalókára sikerült. Hiszen, úgy állítja be a Kolumbiából menekült, majd kokainkirálynővé vált Griselda Blanco-t, hogy közben szimpatikussá teszi. Pedig koránt sem volt az.

Ki volt valójában Griselda Blanco?

Griselda Blanco Restrepo 1943-ban született Cartagenában, majd hároméves korában Medellínbe költözött alkoholproblémákkal küzdő anyjával. Sokszor éhezett, ezért hamar a bűn útjára lépett. Tizenegy évesen már gyilkolt, később prostituáltként dolgozott, majd minden idők egyik legnagyobb drogcsempészévé nőtte ki magát.

Fiatalon összeházasodott első férjével, egy utcai szélhámossal, akitől három fia született, de nem sokkal később elváltak, és néhány év múlva egy üzleti vitájuk miatt megölte. A második férje hatására kezdett el kokainnal kereskedni, New Yorkban éptettek hálózatot, amit végül lefüleltek, de Blancóéknak sikerült Kolumbiába menekülniük.

Az akkor 32 éves Blancónak addigra megromlott a kapcsolata a férjével, akit végül egy veszekedés során arcon lőtt. Griselda is megsebesült, de felépült sérüléséből. Blanco nem sokkal később visszatért az USA-ba, Miamiban vetette meg a lábát. A Netflix sorozata is itt veszi fel a történet fonalát.

Egy drogbáró felemelkedése

A történet Miamiban kezdődik, a 70-es években, ahova Griselda három tinédzser fiával menekül halott férje családja elől. Új életet kezdhetne, amiben egy megértő barátnő segítené, de a legkisebb fiú bőröndjében ott lapul egy kiló első osztályú kokain.

A hat rész alatt nyomon követhetjük, hogyan milyen „nehéz egy nőnek érvényesülni az alvilágban.” Az alkotók remek ritmusban adagolják a történetet, ezzel egy érzelmi hullámvasútra ültetnek fel minket. Néha már megsajnáljuk Griseldát, majd a következő pillanatban elborzadunk tőle.

A sorozatban nem ábrázolták annyira kegyetlennek, mint valójában volt. Ennek ellenére a drogbárónő egyetlen, máig életben lévő fia, Michael Corleone Blanco annyira megorrolt a sorozat készítőire, hogy a Netflixet és Sofía Vergarát is beperelte.


És, ami a sorozatból kimaradt

A Griselda egy finomított verziója a valódi drogbáró életének, akit nem véletlenül hívtak Keresztanyának, vagy Fekete Özvegynek. Ő volt a mentora az egyik leghíresebb kokainbárónak, Pablo Escobarnak, és állítólag több mint 250 ember meggyilkolására adott utasítást.

Csatlósait csak Pistolerosként ismerték, akiknek bevett módszere a motoros gyilkosság volt, a rendőrség dokumentumai szerint az elkövetők odahajtottak áldozataikhoz, majd közvetlen közelről lelőtték őket. Otthonában kokainos orgiákat rendezett egy tükrös szobában, és ha nem volt önként jelentkező, fegyverrel kényszerítette a kiválasztottakat. 

Amikor börtönbe került, rendszeresen 1500 dollárt fizetett az őröknek, hogy szexelni tudjon az őt látogató dealerével. Blanco 2004-ben szabadult a börtönből, és Kolumbiába deportálták. 2012-ben egy motoros bérgyilkos lőtte le, amikor egy hentesüzletből kilépett.

Érdekesség, hogy a Griseldát alakító Sofía Vergara anno épp a kolumbiai drogkartellek elől menekült Miamiba. Ha néznél még sorozatot, akkor a John Wilson tanácsai is tetszeni fog.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek