392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Szórakozás

Egy méltatlanul elhanyagolt sorozat: John Wilson tanácsai

Komjáti Ági
2024. 01. 21.
Egy méltatlanul elhanyagolt sorozat: John Wilson tanácsai

Ha egy jó sorozatra fáj a fogam, első dolgom, hogy különböző, erre szakosodott Facebook csoportokban nézek szét valamilyen ajánlást keresve. Ezúttal nem így történt.

Végre volt egy szabad délutánom, hát rászántam az időt, hogy dokumentumfilmek után kezdjek kutatni a streamingcsatornák ajánlásai alapján. Ekkor botlottam bele az HBO Max-on a John Wilson tanácsai című, egyértelműen sajátságos stílusú és látásmódú dokukomédiára.

Üdítő, egyedi, fanyar, és abszurd - humor a legfelsőbb szinteken

Aki szereti a fura humort, és az elgondolkodtató felvetéseket - mindeközben tájékozódni is szeretne -, annak ez a dokukomédia egyérteműen kötelező darab. John Wilson ugyanis David Attenborough- módjára járja körbe New Yorkot, és dolgozza fel az utcán heverő témákat.

A szorongó Wilson egyszemélyben rendező-producer-elbeszélő és kameraman, a lehető legabszurdabb pillanatokat próbálja rögzíteni a nagyvárosi forgatagból, majd egy tökéletes kolázzsá rendezi őket. Mindeközben visszavonhatatlanul sajátságosan narrálja az eseményeket.

Így jöhet képbe például a New York-i állványozóipar, a kórosan terjedő bútorfóliázás, vagy az, hogy hogyan tudjuk úgy elosztani egy baráti vacsora végén a számlát, hogy senki nem érezze átvágva magát. És persze a szomszéd néninek való, alapos utánajárást igénylő rizottó-készítés.

Van, akinek az a hobbija, hogy 60 éve lejárt ételeket eszik

... és ezt például sosem tudtuk volna meg John Wilson nélkül. Az egyik epizódban Wilson még egy helikoptert is képes kibérelni, hogy megtudja: hogyan növekszik a nyomás egy csipszeszacskó belsejében, ahogy nő a magasság.

Ugyanebben a részben az is kiderül, hogy hogyan lehet leszokni a dohányzásról. A témákat úgy dobálja egymásra a készítő, hogy teljesen nyilvánvalónak tűnik az összefüggés közöttük, valahogy mégsem jut eszébe senkinek erről dokumentumfilmet készíteni.

A 2020 és 2023 között forgatott sorozatot egyébként az IMDB-n 8,7-esre értékelték, és Amerikában kifejezetten nagy rajongótábornak örvend. Magyarországon viszont eddig méltatlanul kevesen fedezték fel maguknak, viszont minden képkockáért megérte a forgatás.


Alig látni az alkotót a felvételeken

Az, hogy alig látni egy-egy képkockán Wilsont, csak tovább mélyíti a személyes élményünket a sorozatot nézve. Számtalan meghökkentő, a New Yorkban játszódó filmeken sosem látott pillanatnak lehetünk tanúi a készítőnek hála.

Bár a sorozat szó szerint levett a lábamról, muszáj szót ejteni arról, hogy egyfajta tendenciát követ a három évad összesen 18 epizódja. Kissé olyan, mintha az első évad utolsó részénél érzett volna rá a készítő, hogy pontosan hogyan a legjobb bemutatni azt a zsenialitást, ami a fejében van.

Ám ez mégse von le a dokukomédia értékéből. Látni kell az összes részt ahhoz, hogy az eélmény teljes legyen. Aki szereti a humort és a dokumentumfilm műfaját, annak nem is kérdés, hogy látnia kell a John Wilson tanácsait.

Annak, aki az igaz történetekért is rajong, meleg szívvel ajánljuk A hó társadalmát.

Főkép forrása:
HBO
Címkék:
#Sorozat

További cikkek