388.98 Ft

363.60 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Tarol A hó társadalma - Netflix filmajánló

Komjáti Ági
2024. 01. 13.
Tarol A hó társadalma - Netflix filmajánló

A téli estéken egy idő után már elég nehéz jó filmet találni, hiába a számtalan streaming szolgáltató. Aztán megláttam a kínálatban A hó társadalmát.

Nem túlzás, ha azt mondom, ez az egyik legjobb film, amit a Netflix kínálhat. A trailerje nem győzött meg túlzottan, mégis, valami ellenálhatatlan kíváncsiság fogott el, amikor kiderült számomra, hogy itt bizony túlélőshowba csöppen az, aki leül a képernyő elé.

A hó társadalma - fura cím, drámai tartalom, lenyűgöző képkockák

Aki szereti a rendhagyó filmeket, annak kötelező darab A hó társadalma. A film az 1972-es "andoki csodaként" is emlegetett eseményeket viszi a mozivászonra. A történet szerint egy utasszállító repülő zuhan egy hófödte völgybe, és az izgalmak valahol itt kezdődnek.

A témát már feldolgozták film és regényformában is, viszont amiben ez az alkotás újat nyújt, az a látvány és a realisztikus ábrázolás. J. A. Bayona semmit sem bízott a véletlenre. Az első 20 perc olyan töményen adagolja a meghökkentő képsorokat, hogy muszáj tovább nézni.

Most, hogy már reményeim szerint sikerült kellően felcsigázni a kedves Olvasót, itt az ideje a konkrét történetről is szólni. A sztori szerint az uruguayi Montevideo repteréről induló járat Santiago de Chile felé közlekedne, az utazás azonban csak félig valósul meg.

A film története

A hó társadalma - lévén, hogy igaz történeten alapul - teljesen átlagos utasokról szól, akiknek egy része egy focicsapatban játszik. Miután megtörtént a felszállás, még viccelődni is kezdenek az utasok egymást között a turbulencia miatt, majd a tréfa valósággá válik.

Egy ponton azonban a társaság számára is nyilvánvaló, hogy ebből bizony becsapódás lesz, majd pedig a havas rengeteg kellős közepén találják magukat. A történet arra világít rá, hogy a legembertelenebb körülmények között is létezik a kollektív élni akarás.

Bayona nem részletezi a lényegtelen dolgokat, ám a film 144 percében így sem találni kivetnivalót. A konkrét eseményekre összpontosít, és azokat a lehető legélethűbben mutatja be. Bár az etikai kérdéseket sem tárgyalja túl, ilyenek is jócskán merülnek fel a műben.


A hógolyóba rejtett emberi hús csak egy része az átélt borzalmaknak

A drasztikus alcím ellenére sem nevezhető horrorisztikusnak a film, de az biztos, hogy elképzelni sem tudjuk, mit éltek át az Andokban ragadt utasok a csaknem 2 hónap alatt. A főszereplő nélküli film arra mutat rá, hogy a lehetetlen egészen máshol kezdődik, mint hisszük.

Az emberi méltóság túléléshez való szükségtelenségét, a test kitartását, az egység erejét és a vasakaratot úgy pörgetik a képkockák egymás után, hogy a meleg takaró alól egyszerűen felfoghatatlan történéseknek lehetünk tanúi. 

Ahhoz képest, hogy a film jórészt egyetlen helyszínen viszi végig a sztorit, bővelkedik a fordulatokban, a morális és erkölcsi kérdésekben, de a felelősségvállalás terhéről sem feledkezik meg. Aki ismeri a történetet, annak a látvány miatt, aki pedig nem, annak az elképesztő élmény miatt érdemes megnéznie A hó társadalmát.

Szerencsére van még, amit filmrajongóként érdemes várni, ez pedig Scorsese új filmje lesz.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek