Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Bombameglepetésre az osztrákok nemcsak megverték Hollandiát, de a csoportot is megnyerték

10perc.hu
2024. 06. 25.
Bombameglepetésre az osztrákok nemcsak megverték Hollandiát, de a csoportot is megnyerték

A labdarúgó Európa-bajnokság D-csoportjának záró körében Franciaország–Lengyelország és Hollandia-Ausztria mérkőzéseket rendeztek, melyek közül előbbi 1-1-es döntetlent hozott, míg az osztrákok az EB eddigi legjobb meccsén 3-2-re legyőzték a hollandokat.

Amikor a négy válogatott szövetségi kapitányai közzétették kezdőcsapataikat, kiderült, hogy igencsak sok a változás az eddigiekhez képest. A franciáknál Kylian Mbappé visszatért a pályára, míg Antoine Griezmann viszont csak a padon kapott helyet. A lengyeleknél Robert Lewandowski bekerült a kezdőbe, ellenben Wojciech Szczesny helyett Lukasz Skorupski véd. A hollandok három helyen változtattak a franciák elleni mérkőzés óta, míg az osztrákoknál négy csere is volt az előző mérkőzéshez képest.

A berlini összecsapás sokak számára meglepetéssel kezdődött, ugyanis az osztrákok komoly mezőnyfölényt harcoltak ki, aminek aztán már a 7. percben eredménye lett. Prass ismét üresen mutatta magát a bal oldalon, Arnautovic mesterien tette ki neki a labdát, és a szélsőhátvéd lapos, ballábas beadást tízről, picit balról becsúszva a jobb alsó sarokba "mentette" Malen. Ezt követően sem nagyon változott a játék képe – az első 45 percben az osztrákok 60 százalékban birtokolták a labdát –, igaz Malen a 25. percben majdnem javította önmagát, ám a kiugrását követően milliméterekkel mellé lőtt.

A szünet végén az osztrákok csak testben érkeztek meg a pályára, és ezért súlyos árat fizettek: egy gyors holland támadás futott végig a pályán, aminek végén Xavi Simons ragyogóan szöktette Gakpót, aki köszönte szépen, és fantasztikus gólt ragasztott Pentz kapujába. A hollandok 2014 óta nem kaptak ki vb-s és Eb-s csoportmeccseken, és úgy tűnt, nem szakítanak ezzel a hagyománnyal Németországban sem.

Úgy tűnik, ezen a meccsen el voltak átkozva a hollandok, ugyanis újfent egy holland lábról bepattant fejesből szerzett vezetést Ausztria. Szép osztrák támadás végén Grillitsch adott be balról visszafelé, Schmid a jobb sarok felé fejelte előre vetődve a labdát hét méterről, de Vrij mentés címén a bal alsóba vágta a labdát. A gólt végül Schmid számára írta jóvá az UEFA.

Ám ezt az előnyt sem tudta megőrizni Ausztria, ugyanis a csereként beállt Weghorst tökéletesen fejelte le a labdát Depaynak, aki átvette azt mellel, majd bebombázta Pentz hálójába. A csatár – aki már a negyedik nagy tornáján szerzett gólt – pár percig izgulhatott, de végül videózás után kiderült, szabályos volt a hollandok gólja.

A narancsos tábor még ki sem tombolta magát igazán, amikor az osztrákok újfent vezetést szereztek. Baumgartner pazar labdával szöktette Sabitzert, aki hatalmas gólt rúgott a rövid felsőbe. Innentől kezdve a hollandok gőzmozdonyként mentek előre, de igazi helyzet nélkül teltek az utolsó percek, így hatalmas meglepetésre Ausztria nemcsak a meccset, hanem a csoportot is megnyerte.

Mindeközben Dortmundban a két visszatérő csatárklasszis közül Mbappé is, és Lewandowski is kihagyta azt, amit máskor becsukott szemmel értékesít, ugyanakkor az orrtörése miatt maszkban futballozó francia mentségére legyen mondva, a lehetőséget kapó Skorupski még a lehetetlent is kivédte az első félidőben.

Elképesztő elánnal kezdik a második félidőt a franciák – másolni szerették volna a hollandokat –, de Skorupski eszén egyszerűen képtelenség túljárni: a lengyel kapus ezúttal Mbappé 18 méteres löketét tolta ki a bal alsó sarok elől. Rá egy perccel, a 49. minutumban ismét jött az Mbappé - Skorupski csata, és ismét a lengyel hálóőr jött ki jól az esetből, ugyanis a franciák klasszisa néhány centit tévedett.

Aztán rövid időn belül a harmadik csatájukat már a csatár nyerte az 56. percben, miután a Dembélé buktatásáért megítélt büntetőt gólra váltotta. Bármilyen furcsán is hangozhat, de Európa-bajnokságokon ez volt Mbappé első találata.

És a Sors azt akarta, hogy Lewandowski is kapjon egy esélyt büntetőből, és a lengyelek klasszisa ugyan az elsőt kihagyta – Maignan azonban előre mozdult a lövés pillanatában –, ám a bíró megismételtette azt, amit Lewa már gólra váltott. Az eredmény már nem változott, így a lengyelek nem mennek haza pont nélkül az EB-ről.

Az Európa-bajnokság D-csoportjának záró fordulójában a következő eredmények születtek:

Hollandia - Ausztria 2-3 (0-1)
Góllövők: Gakpo (47.), Depay (75.) illetve Malen (7., öngól), Schmid (59.), Sabitzer (80.)
Helyszín: Berlin, Olimpiai Stadion
Nézőszám: 72.450
Játékvezető: Ivan Kruzliak (szlovák)

Hollandia kezdőcsapata: Verbruggen – Geertruida, De Vrij, Van Dijk, Aké (van de Ven, 66.) – Reijnders (Wijnaldum, 66.), Schouten, Veerman (Xavi Simons, 35.) – Malen (Weghorst, 72.), Depay, Gakpo
Szövetségi kapitány: Ronald Koeman

Ausztria kezdőcsapata: Pentz – Posch, Wöber, Lienhart (Baumgartner, 64.), Prass – Seiwald, Grillitsch (Querfeld, 62.) – Wimmer (Laimer, 62.), Sabitzer, Schmid (Weimann, 91.) – Arnautovic (Gregoritsch, 79.)
Szövetségi kapitány: Ralf Rangnick (német)

Franciaország - Lengyelország 1-1 (0-0)

Góllövők: Mbappé (56., büntető) illetve Lewandowski (79., büntető)
Helyszín: Dortmund, Signal Iduna Park
Nézőszám: 76.000
Játékvezető: Marco Guida (olasz)

Franciaország kezdőcsapata: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, T. Hernandez – Tchouaméni (Fofana, 81.), Kanté (Griezmann, 61.), Rabiot (Camavinga, 61.) – O. Dembélé (Kolo Muani, 86.), K. Mbappé, Barcola (Giroud, 61.)
Szövetségi kapitány: Didier Deschamps

Lengyelország kezdőcsapata: Skorupski – Bednarek, Dawidowicz, Kiwior – Frankowski, Moder, Zielinski, Zalewski (Skoras, 68.) – S. Szymanski (Swiderski, 68.), Lewandowski, Urbanski
Szövetségi kapitány: Michal Probierz

Csoport végeredménye:

1. Ausztria 3 mérkőzésből 2 győzelem, 1 vereség, 6-4-es gólarány, 6 pont
2. Franciaország 3 mérkőzésből 1 győzelem, 2 döntetlen, 0 vereség, 2-1-es gólarány, 5 pont
3. Hollandia 3 mérkőzésből 1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 4-4-es gólarány, 4 pont
4. Lengyelország 3 mérkőzésből 3 vereség, 3-6-os gólarány, 0 pont

Főkép forrása:
Matthieu Mirville / DPPI

További cikkek