Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

F1: Szétesőben a Red Bull, Adrian Newey távozása adhatja meg a végső lökést

10perc.hu
2024. 05. 03.
F1: Szétesőben a Red Bull, Adrian Newey távozása adhatja meg a végső lökést

A riválisok már alig várják, hogy megszerezzék maguknak az energiaitalosok legjobbjait, a tervezőzseni után akár Max Verstappen és Helmut Marko is távozhat.

Valóságos földindulást indított el az év elején a Forma-1 világát szinte legyaluló Red Bull belső botránya: Christian Horner zaklatási ügye. A csapatfőnök ugyan megúszta a dolgot, maradhatott a székében, ám az erjedés elindult. Mára pedig már az is biztossá vált, hogy a Red Bull messze nem az a csapat, amelyik tavaly is hatalmas fölénnyel megnyerte mindkét világbajnoki címet. Igaz ez annak ellenére, hogy az idei futamokon is verhetetlennek tűnik mind a csapat, mind pedig az immár háromszoros világbajnok Max Verstappen, illetve idén a második pilóta, Sergio Pérez is ott áll a holland mögött a vb-pontversenyben.

Mindenesetre a Ferrari és a Mercedes betérdelt a rajtgépbe, hogyha eljön a pillanat, a legjobb embereket magukhoz csábítsák. Toto Wolffék abban bíznak, hogy a Red Bull tanácsadóját, Helmut Markót is sikerül átcsábítaniuk, ez pedig kulcsszerepet játszhat Verstappen leigazolásában, ugyanis a szezon elején a holland úgy nyilatkozott, hogy az RB-s jövője attól függ, hogy Marko marad-e a csapatnál.

Nos, az még nem derült ki, hogy Marko mennyit kapna a Mercedestől, az viszont igen, hogy Verstappennek egy évre 150 millió eurós összbért ígérnek, ha 2025-ben csatlakozik a csapathoz. Ez a fizetés alaposan felülmúlja azt a 100 milliót, amivel a Ferrari csábította el Lewis Hamiltont. 

Nos, a két nagyágyú természetesen most rámozdult az energiaitalosokat biztosan elhagyó Adrian Newey-re, hiszen az mindenki tudja, a tervezőzseni személye szinte garancia a sikerre. Ugyanis a Red Bull mellett már a Williamsnél és a McLarennél is szerzett vb-címeket.

Akárhogy vesszük, ha létrejön a Ferrarinál a Hamilton-Newey, vagy a Mercedesnél a Marko-Newey-Verstappen tengely, akkor a Red Bull évek óta tartó dominanciája „pillanatok alatt” semmivé foszlik.

Ebben a kérdésben rettentően fontos állomás lesz most hétvégén rendezendő Miami Nagydíj, ahol a sajtóhírek szerint tárgyalóasztalhoz ül a Mercedes vezérkara és a Verstappen-csapat. Nem véletlen, hogy a mai sajtótájékoztatón a Red Bull mexikói pilótáját szinte csak erről faggatták az újságírók.

„Nem ideális Newey elvesztése, de így is erős marad a Red Bull. Adriannak hatalmas szerepe volt a csapatunkban, a vállalatban. Emellett nagyon jó barátom is lett ebben az időben, amit együtt töltöttünk. De végső soron vannak időszakok az életben: azt hiszem, nagyjából 20 évet töltött a Red Bullnál. Úgy gondolom, valószínűleg valami mást akar csinálni, és ez rendben is van. A múltban is láthattuk a nagy csapatoknál és nagy neveknél, hogy amikor távoztak, akkor is sikeresek voltak. Igazából ez nem számít, nem egy személyen múlik. Ez egy egész szervezet, és úgy gondolom, Christian remek munkát végzett azzal, hogy felkészítse a következő generációt arra, mi fog történni a Red Bullnál” – jelentette ki Pérez.

Természetesen Verstappen is megszólalt az ügyben, aki szerint a csapat jövője fényesnek tűnik, és egyelőre nem gondolkodik a Red Bulltól való távozáson a Forma-1 háromszoros világbajnoka. Ugyanakkor utalt rá, ha megváltozik a csapaton belüli környezet, akár a csapatváltás is elképzelhető lesz, annak ellenére, hogy jelenleg 2028 végéig van érvényes szerződése a Red Bullnál.

„Nem, jelenleg nem gondolkodom a távozáson. Ahogy korábban is mondtam, szerintem fontos, hogy mindig meglegyen a leggyorsabb autó, mert olyankor mindig könnyebb kitalálni, hogy mi a helyes lépés. Végső soron számomra nem a pénzről szól a dolog, már most is elégedett vagyok azzal, amim van ennél a csapatnál” — mondta a holland versenyző.

Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Forma 1

Hirdetés

További cikkek