Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Európa-liga: 3,6 milliárd forintot hozott a Fradi konyhájára a csoportelsőség

10perc.hu
2022. 11. 04.
Európa-liga: 3,6 milliárd forintot hozott a Fradi konyhájára a csoportelsőség

Miután a zöld-fehérek az első helyen továbbjutva azonnal nyolcaddöntősök, február 24-ig várniuk kell a következő ellenfelükre.

Nemcsak sportszakmailag, de anyagilag is rendesen megérte a Ferencvárosnak, hogy történelmet írva – első magyar klubként – továbbjutott az Európa-liga csoportküzdelmeiből a tavaszi, egyenes kieséses szakaszába. Ráadásul mindezt csoportelsőként érte el a francia Monaco, a török Trabzonspor és a szerb Crvena zvezda előtt.

Nos, ez azonnal a nyolcaddöntős szereplést ért, ami jelentős bevételt a klubnak. Az UEFA díjszabása alapján az a csapat, amely bejut az Európa-liga csoportkörébe, 3,63 millió eurót kap, ezen felül a gárda az elmúlt tíz év együtthatója alapján további 924 ezer euróra jogosult az m4sport.hu portál összeállítása szerint.

Pontonként 210 ezer euró jár, az FTC tíz pontja így 2,1 millió eurót jelent, a csoportgyőzelemért pedig 1,1 millió jár. Az UEFA a nyolcaddöntőbe jutást is díjazza, 1,2 millió euróval, azaz a Ferencváros eddig összesen mintegy 8,95 millió eurót, azaz a jelenlegi árfolyam mellett 3,6 milliárd forintot keresett az Európa-liga 2022/2023-as kiírásában.

És ez az összeg emelkedhet, ugyanis egy esetleges újabb továbbjutás jelentősen növelheti a bevételt. Ha bekerülne a Ferencváros a negyeddöntőbe, akkor további 1.8 millió euró, egy esetleges elődöntős szereplés újabb 2,8 millió euró, a fináléba jutás 4,6 millió euró, míg egy kupagyőzelem már 8,6 millió euró bevételt eredményezne.


Kristoffer Zachariassen alaposan kivette a részét góljaival a csapat remeklésében     Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd 

Ám nem lesz könnyű újabb sikereket aratni, ugyanis itt már nincs könnyű ellenfél, igaz, a Fradi csoportellenfelei sem voltak azok. A nyolcaddöntőbe jutásért sorra kerülő párharcok párosításainak sorsolását november 7-én tartják, míg a mérkőzéseket február 16-án és 23-án játsszák.

A továbbjutókat február 24-én sorsolják össze a csoportgyőztesekkel, azaz ekkor derül ki, hogy a Ferencváros melyik csapattal találkozik a 16 között. A nyolcaddöntő mérkőzéseit március 9-én és 16-án játsszák.

És akkor nézzük, kik jutottak be az El-kvalifikációba, és e csapatok közül kerül majd ki a Ferencváros következő ellenfele.

Európa-liga csoportmásodikjai: Manchester United (angol), Midtjylland (dán), Nantes (francia), AS Monaco (francia), PSV Eindhoven (holland), AS Roma (angol), Union Berlin (német), Rennes (francia).

Bajnokok Ligája-csoportharmadikok: Ajax Amsterdam (holland), Atlético Madrid (spanyol), FC Barcelona (spanyol), Sporting CP (portugál), Sahtar Donyeck (ukrán), Sevilla (spanyol), Salzburg (osztrák), Juventus (olasz)

Főkép forrása:
MTI/Koszticsák Szilárd

További cikkek