Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

A Fradi-csoda soha nem érhet véget – Csoportelsőként jutottak a zöld-fehérek az Európa-liga nyolcaddöntőjébe

10perc.hu
2022. 10. 28.
A Fradi-csoda soha nem érhet véget – Csoportelsőként jutottak a zöld-fehérek az Európa-liga nyolcaddöntőjébe

A Ferencváros 1-1-es döntetlent játszott a vendég AS Monacóval a labdarúgó Európa-liga ötödik fordulójában, így megnyerte a csoportját, és tavasszal a nyolcaddöntőben folytatja a szereplését.

Most aztán nem kell fukarkodni a jelzőkkel! A Ferencváros már azzal sporttörténelmet írt, hogy zsinórban negyedszer jutott fel egy nemzetközi kupasorozat főtáblájára, ám most még ezt is sikerült túlszárnyalnia.

Ugyanis a zöld-fehérek nemcsak továbbjutottak az Európa-liga tavaszi, egyenes kieséses szakaszába, de a török bajnok Trabzonspor, a szerb bajnok Crvena zvezda és a francia bronzérmes Monaco előtt csoportelsőként zártak már egy fordulóval a vége előtt. Ez pedig azt jelentette, hogy a Fradi azonnal nyolcaddöntős lett, míg olyan, a Bajnokok Ligájából érkező sztárcsapatoknak, mint a Barcelona vagy a Juventus játszaniuk kell majd ugyanezért.

Ízlelgessük azért ezt a helyzetet. A nemzetközi kupatörténelemben, amióta elkezdődött a főtáblás rendszer, magyar csapat még sosem jutott tovább a csoportjából. Sőt, utoljára 18 évvel ezelőtt, 2004-ben a Debrecennek sikerült megérnie a tavaszt az UEFA Kupában. Hihetetlen siker ez, legalább akkora, mint amit a magyar labdarúgó-válogatott ért el a Nemzetek Ligája csoportküzdelmeiben.

Maga a találkozó fantasztikus hangulatban egy parádés molinóval kezdődött, ugyanis a hazai B-közép a monacói ellenfélre utalva a több szektort beborító képre egy zöld színű Forma-1-es autót festett, amely az "Europa League" felirat felé száguld, a visszapillantóban az AS Monaco és a Trabzonspor látszott, míg a pálya szélén a Crvena zvezda autója füstölt.


Az év élőképe a Fradi B-középtől - a meccs végére ráadásul valósággá is vált      Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


És mire lefújta a meccset a rengeteget tévedő albán játékvezető, a molinó képéből valóság vált. Pedig a vendégek érezhetően vissza akartak vágni a hazai pályán elszenvedett 1-0-s vereségükért, és az első félidőben előbb egy lesgólt, majd egy vitatott helyzetet követően egy gyönyörű találatot szereztek, amivel előnnyel mehettek az öltözőbe.

És akkor említsük meg a meccs hősét, a norvég Kristoffer Zachariassent. Nem is olyan régen a legtöbb szurkoló a kezdőkörben elásta volna a támadó középpályást, aki hónapokig beilleszkedési gondokkal küzdött, ám már akkor is látható volt, nagyon hasznos játékos. Aztán már tavasszal elindult vele a szekér, elkezdte rugdosni a gólokat, ma már ott tartunk, hogy lassan szobrot emelnek a tiszteletére a szurkolók.

Zachariassen  immár Traoré mellett a csapat gólfelelőse, mindeközben mint egy mérgezett egér, úgy futja végig a találkozókat, mindezt olyan sebességgel, hogy szemmel is alig követhető. A Fradi norvég hőse a 82. percben nemcsak a tavaszba lőtte csapatát, hanem rögtön csoportelsőt is csinált belőle. A csoportkörben ez volt a harmadik találata.


Lassan szobrot emelnek az újabb fontos gólt rúgó Zachariassen tiszteletére a szurkolók      Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


A nyolcaddöntőt jelentő csoportelsőséghez az is kellett, hogy a négyes másik mérkőzésén a szerb Crvena zvezda 2-1-re legyőzte a török Trabzonsport, és ezzel a Ferencváros mögött teljesen nyílt a továbbjutás kérdése. A csoportkör utolsó, hatodik fordulójában a Ferencváros a Trabzonspor vendége lesz jövő csütörtökön.

Európa-liga, H csoport, 5. forduló:

Ferencváros-AS Monaco (francia) 1-1 (0-1)

Groupama Aréna, 20 517 néző, v.: Enea Jorgji (albán)

Ferencváros: Dibusz - Wingo, Botka, S. Mmaee, Pászka (Nguen, 65.) - Vécsei (Besic, 56.), Laidouni - Traore, Gojak (Marquinhos, a szünetben; Esiti, 91.), Zachariassen - R. Mmaee.

AS Monaco: Nübel - Disasi, Maripan, Badiashile - Vanderson (Diatta, 41.), Golovin, Camara, Fofana (Lucas, 83.), Caio Henrique - Volland (Ben Seghir, 83.), Ben Yedder.

Gólszerző: Zachariassen (82.), illetve Ben Yedder (30.)

Főkép forrása:
MTI/Koszticsák Szilárd

További cikkek