385.43 Ft

354.78 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Elvehetik Verstappen vb-címét! Túllépte a tavalyi 145 millió dolláros költségplafont a Red Bull

10perc.hu
2022. 10. 11.
Elvehetik Verstappen vb-címét! Túllépte a tavalyi 145 millió dolláros költségplafont a Red Bull

A csapat számára a túlköltekezés miatt kiszabható büntetés akár utólagos pontlevonás vagy a 2021-es bajnokságból való végső kizárás is lehet.

Éppen a múlt vasárnap ünnepelte meglehetősen furcsa körülmények között a Red Bull holland pilótájának, Max Verstappennek a második Forma-1-es világbajnoki címét. A Japán Nagydíjon ugyanis nyert Verstappen, de a verseny teljes távjának nem teljesítették a 75 százalékát a mostoha időjárás, így a szabályok értelmében nem oszthattak volna teljes pontokat.

Ennek ellenére a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) úgy döntött, kiosztja a teljes pontokat, és a holland pilóta ezzel négy futammal a vége előtt világbajnok lett. Persze ezt megköszönhette a Ferrarinak is, hiszen az olasz istálló nem fellebbezte meg a döntést. Sokáig viszont nem örülhetett a Red Bull, ugyanis immár hivatalos, hogy 2021-ben a csapat – akárcsak az Aston Martin – túllépte a 145 millió dolláros költségplafont.


A Red Bull számára a túlköltekezés miatt kiszabható büntetés akár a 2021-es bajnokságból való végső kizárás is lehet     Fotó: Twitter


A 145 millió dolláros költési korláttal mind a tíz csapat benyújtotta elszámolását az FIA-nak, és az Aston Martin eljárásbeli szabálysértést követett el, míg a Red Bull emellett egy túlköltekezési szabályt is megszegett, ugyanakkor a túllépés a 145 millió dolláros limit 5 százalékán belül van.

A Red Bull számára a túlköltekezés miatt kiszabható büntetés akár utólagos pontlevonás vagy a 2021-es bajnokságból való végső kizárás is lehet. Ha ez utóbbi megtörténik, a vasárnap kétszeres világbajnokká koronázott Max Verstappen megint „csak” egyszeres világbajnok lesz.

Főkép forrása:
Boxutca

További cikkek