Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

F1: Verstappen éppen a Honda hazájában lett kétszeres világbajnok

10perc.hu
2022. 10. 09.
F1: Verstappen éppen a Honda hazájában lett kétszeres világbajnok

A Red Bull holland versenyzője simán, nagy fölénnyel megnyerte a rövidített Japán Nagydíjat, és az FIA – egyébként szabályellenes döntésével – teljes pontot adott mindenkinek, így megvédte a vb-címét négy futammal a 2022-es szezon vége előtt.

Úgy tűnik, Max Verstappen kizárólag vitás helyzetben tud világbajnoki címet nyerni a Forma-1-ben. Ki tudná feledni a tavalyi, Abu-Dzabiban aratott utolsó körös győzelmét – melyet sokan a mai napig vitatnak –, ám akkor ki-ki versenyt vívott Lewis Hamiltonnal.

Idén viszont a Red Bull hollandja teljesen a mezőny fölé nőtt, és már az ezt megelőző viadalon, Szingapúrban is címet védhetett volna. Akkor nem jött össze, most, a csapat motorszállítója, a Honda hazájában igen. Ám vélhetően ezt a Szuzukában szerzett vb-címet is vitatni fogják egy darabig.

Hogy miért? Nos, Verstappen megnyerte a Japán Nagydíjat, ám a viadal több mint két órán keresztül szünetelt az eső miatt, majd a teljes versenytáv kevesebb, mint 75 százalékát teljesítette a mezőny. A 25 éves Verstappen Szuzukában az idei 12. és pályafutása 32. futamgyőzelmét aratta.

A Red Bull hollandja hatalmas előnnyel lett első, ráadásul a leintést követően az eredetileg másodikként célba érő Charles Leclerc (Ferrari) öt másodperces büntetést kapott – a cél előtt nem sokkal levágott egy kanyart az őt szorongató Sergio Pérez előtt –, így az FIA döntése értelmében a Red Bull mexikói versenyzője megelőzte őt.

Leclerc a harmadik helyre szorult, így hátránya behozhatatlanná vált. De csak abban az esetben, ha teljes pontokat osztanak a verseny végén, viszont Szuzukában az eredetileg kiírt 53 kör helyett a 28. végén intették le a futamot a háromórás limit miatt.


A 25 éves Verstappen Szuzukában az idei 12. és pályafutása 32. futamgyőzelmét aratta      Fotó: verstappen.com


Nos, az FIA – egyébként szabályellenes döntésével – teljes pontot adott mindenkinek, így megvédte a vb-címét négy futammal a 2022-es szezon vége előtt. Ha a szabályoknak megfelelően járnak el, akkor Verstappennek egy pont hiányozna a világbajnoki címvédéshez.

De ez már ismét történelem, és Max Verstappen – aki tényleg kimagaslott 2022-ben a mezőnyből – teljesen megérdemelten lett újra világbajnok. Ő még arra is képes volt több pályán – többek között a Hungaroringen –, hogy a mezőny közepéről rajtolva nyerje meg az adott futamot.

 „Mit mondhatnék? Ez hihetetlen! Nagyon különleges, hogy éppen itt, a japán szurkolók, a Honda előtt válhattam újra világbajnokká! Micsoda év volt, micsoda év volt! Nagyon vegyes érzelmek dúlnak bennem, ha arra gondolok, milyen elképesztő évünk volt eddig. A tavalyi szezon után nem is képzeltem volna, hogy idén újra sikerülhet. Az előző évet végig küzdöttem és hihetetlen, hogy idén is ilyen versenyképes autónk van” – nyilatkozta a rendkívül boldog Verstappen.

Elárulta, hogy az autó remekül működött a szélsőséges időjárási viszonyok között is. Bevallotta, egy darabig ő maga sem tudott arról, hogy néhány perccel később gyakorlatilag világbajnokká avatják. Hozzátette, sosem kellett a csapattagok, szerelők és gyári dolgozók közül senkit külön motiválni, folyamatosan fejlődtek, aminek egy újabb vb-cím lett az eredménye.

Ha visszatekintek és arra gondolok, mennyire jók voltunk az egész szezonban, milyen futamokat teljesítettünk, mennyire kiváló volt a csapatmunka, a kettős győzelmek. Nagyon különleges év volt ez. Olyan év, amire mindig emlékeztetnem kell majd magamat, hiszen nincs sűrűn ilyenje az embernek a Formula-1-ben. És innentől kezdve csak az motivál, hogy a konstruktőri vb-címet is behúzzuk” – fogalmazott a néha a könnyeivel küzdő immár kétszeres világbajnok holland.


És innentől kezdve csak az motivál, hogy a konstruktőri vb-címet is behúzzuk” – fogalmazott a kétszeres világbajnok holland     Fotó: Facebook/Boxutca


A vb két hét múlva, az Egyesült Államok Nagydíjával folytatódik Austinban.

Végeredmény, Japán Nagydíj: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 3:01:44.044 óra, 2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 27.066 másodperc hátrány, 3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 31.763 mp h., 4. Esteban Ocon (francia, Alpine) 39.685 mp h., 5. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 40.326 mp h., 6. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 46.358 mp h., 7. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 46.369 mp h., 8. George Russell (brit, Mercedes) 47.661 mp h., 9. Nicholas Latifi (kanadai, Williams) 1:10.143 perc h., 10. Lando Norris (brit, McLaren) 1:10.782 p h.

A vb állása

Pilóták: 1. Verstappen 366 pont – világbajnok, 2. Pérez 253, 3. Leclerc 252, 4. Russell 207, 5. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 202, 6. Hamilton 180, 7. Norris 101, 8. Ocon 78, 9. Alonso 65, 10. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 46.

Konstruktőrök: 1. Red Bull 619 pont, 2. Ferrari 454, 3. Mercedes 387, 4. Alpine 143, 5. McLaren 130, 6. Alfa Romeo 52, 7. Aston Martin 45, 8. Haas 34, 9. Alpha Tauri 34, 10. Williams 8.

Főkép forrása:
verstappen.com

További cikkek