Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Tenisz: orosz népmese Melbourne-ben

10perc.hu
2021. 02. 16.
Tenisz: orosz népmese Melbourne-ben

Történelmet ír a most zajló Australian Openen a világranglista 114. helyén álló Aszlan Karacev: egyrészt a selejtezőből feljutva a főtáblára már ott van a legjobb négy között, ám ami még ennél is fontosabb, hogy ő az első férfi a profi érában, aki pályafutása első Grand Slam-tornáján máris elődöntőbe jutott.

Ha valaki véletlenül a januári selejtezőket követően nagy tételben mert fogadni Aszlan Karacev menetelésére az idei Australian Open férfi egyesében, az mára biztosan milliomossá vált. Ugyanis a csecsen szülőktől származó, Izraelbe menekült, majd jelenleg orosz színekben játszó teniszező vélhetően az évtized bravúrját hajtja éppen végre a 2021-es szezon első Grand Slam-tornáján.

Hogy mégis mire alapozzuk mindezt? Nos, a 27 éves Karacev ha csak a melbourne-i főtáblát nézzük – a selejtezőben három meccset nyert –, akkor ma már az ötödik sikerét aratta, ami hatalmas szó, főleg ahhoz képest, hogy a 2015 óta tartó profi karrierjében eddig mindössze három találkozót tudott nyerni ATP-tornán. A mai negyeddöntőben éppen a 2017-es világbajnokot, a bolgár Georgi Dimitrovot verte két és fél óra alatt 2:6, 6:4, 6:1, 6:2-re, és jutott be élete első GS-viadalán a legjobb négy közé.



Igen, Karacev az első férfi a profi érában, aki pályafutása első Grand Slam-tornáján máris elődöntőbe jutott. És ki tudja, hol lehet a mese vége… Egy biztos, már most Melbourne-ben több pénzt nyert – eddig 662.000 amerikai dollárt –, mint eddigi pályafutása során összesen, ugyanis az elmúlt hat esztendőben 618.000 amerikai dollárt ütögetett össze.

„Nem tagadom, fantasztikus ez az érzés, hiszen ez volt az első főtáblám, és máris elődöntős vagyok. Bevallom, nagyon nehezen tudtam kordában tartani az idegeimet, hiszen izgultam rendesen, és ez a meccs első felében meg is látszódott a játékomon. De sikerült lenyugodnom, ráadásul Georgi lesérült” – nyilatkozta a meccset követően Karacev.

A világranglistán természetesen a jövő héttől már bőven a legjobb száz között találhatjuk majd a jelenleg 114. oroszt, aki az elmúlt 30 év legalacsonyabban rangsorolt játékosa, aki a legjobb négyig jut el az Australian Openen. Ilyenkor ugorhat be az emlék, miszerint Goran Ivanisevics 2011-ben a világranglista 125. helyezettjeként nyert Wimbledonban. És ha már a horvát sztár szóba került. Karacev a fináléért éppen az Ivanisevics által is edzett szerb világelső, Novak Djokovics ellen lép pénteken pályára.



„Igyekszem még nem gondolni erre a mérkőzésre… Eddig is azért tudtam nyerni, mert kizárólag az előttem álló feladatra koncentráltam, és most még csütörtökön edzenem kell. Egyébként minden meccsre úgy megyek fel, hogy megpróbálom megnyerni. Hiszek magamban” – jelentette ki egy félszeg mosoly kíséretében Karacev, akinek mintegy 200 gratuláló sms érkezett a telefonjára. Eddig mindössze 1895 ismerőse volt a Facebook-on, ám vélhetően ez a szám most megsokszorozódik majd.

És az orosz népmese nemcsak a fehérorosz edző, Jahor Jatsik tanítványából áll, ugyanis az alsó ágon is biztosan lesz orosz az elődöntőben. Ugyanis egymás ellen lép pályára Andrej Rubljov és Andrij Medvegyev, így az sincs kizárva, hogy a végén még orosz házidöntő lesz férfi egyesben. Egyébként a három játékos nevéhez is történelmi tett fűződik, ugyanis GS-tornán még sosem fordult elő a férfiak mezőnyében, hogy egyszerre hárman is képviseljék Oroszországot.



De emlékezzünk meg a mai nap másik hőséről is, a 39 éves Serena Williamsről. A 23-szoros GS-győztes amerikai egészen simán, 6:3, 6:3 arányban verte a világranglista 2. helyezettjét, a román Simona Halepet. A hétszeres melbourne-i bajnok Serena fantasztikusan fogadott a 1 óra 22 percig tartó meccsen, a nyerő ütések terén messze felülmúlta Halepet (24-9), és a játékát elnézve nem kizárt, hogy akár a 24 GS-trófeát is megnyerheti, amellyel beállítaná az ausztrál Margaret Court rekordját. Az amerikai játékos legutóbb éppen itt nyert 2017-ben, ám nem lesz egyszerű dolga, ugyanis az elődöntőben a háromszoros GS-bajnok Naomi Oszaka várja.

Főkép forrása:
Facebook/Australian Open

További cikkek