Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Ki akarsz néhány fát vágatni a kertedben? Vigyázz, rámehet a gatyád is…

10perc.hu
2023. 09. 24.
Ki akarsz néhány fát vágatni a kertedben? Vigyázz, rámehet a gatyád is…

Miközben egy kisebb méretű fát már 8-20 ezer forintért kivágnak az embernek, addig a közepes méretűkért már 40-60, míg a nagyokért, extra nagyokért bőven 100 ezer forint fölött kérnek el a szakemberek.

Ősszel elég sokat csörög a favágók telefonja, ezért senki se lepődjön meg azon, ha némileg várnia kell a szakemberekre. Akik ennek ellenére is hangsúlyozzák, senki se álljon neki egymaga, az internetről szerzett tudással fát vágni, sem pedig kóklereket alkalmazni, mert annak nagyon súlyos következményei lehetnek – írta a Pénzcentrum.

Ugyanakkor egyáltalán nem magától értetődő az, hogy valaki akár a saját portáján belül is kivágathat-e egy fát. A törvények védelmében az önkormányzatoknak ugyanis jogukban áll még a tulajdonjogot is korlátozó rendeletet hozniuk. Erre pedig a környezetvédelmi törvény jogosítja fel őket.

A gyakorlatban tehát elképzelhető, hogy a kertünkben álló fa kivágásához szükséges lesz az önkormányzat engedélye, sőt az is elképzelhető, hogy a kivágásért cserébe valamilyen jóvátételt kell fizetnie annak, aki vágatni akar. Ez lehet például a fa pótlására irányuló kötelezettség törzsátmérő alapján, de akár pénzbeli megváltás is.

Ha viszont engedély nélkül vágat valaki, és lebukik, akkor ezek mellé a tételek mellé (amit utólag behajthatnak rajta) számíthat környezetvédelmi bírságra is. A favágó hívása előtt tehát érdemes rendesen utánajárni a dolognak.


A klasszikus láncfűrészes vágás esetén egy kisebb fa kivágása 10-20 ezer forintból kijöhet     Fotó: Pixabay


A lakott területen található fák kivágása viszont nem egy egyszerű dolog, amellett hogy nem is olcsó mulatság. A fák kivágásának árát alapvetően két tényező befolyásolja. Az egyik a fa mérete, törzsének átmérője, magassága, a másik pedig, hogy milyen minőségű a lombkorona alatti terület.

Ez utóbbi azért fontos, mert nem mindegy például, hogy a fa alatt egy üres mező található vagy például egy családi ház egy része, esetleg valamilyen melléképület, kerítés. Mindezek ugyanis nagyban befolyásolják, hogyan tud dolgozni a favágó.

A kora tavaszi helyzetképhez képest a kisméretű fák kivágási alapára néhány ezer forinttal drágult több favágónál is. Így a beugró 5-6 ezer forintos árhoz képest inkább már 8-9 ezer forintokkal lehet találkozni. Fontos azt is kiemelni, hogy egyes szolgáltatók nem tesznek különbséget a földről vagy alpintechnikával történő vágás között, míg mások igen, és utóbbi drágább árazásról indul.

Ugyancsak megemlíthetjük az emelőkosaras vágásokat is, vannak akik ezt például olcsóbban vállalják, mint az alpintechnikás vágást, megint mások nem feltétlenül tesznek különbséget az árazást illetően. Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy klasszikus láncfűrészes vágás esetén egy kisebb fa kivágása 10-20 ezer forintból kijöhet, ám egy közepes fa már valahol 50-60 ezer forint között mozog, míg a nagy és extra méretű fűk már bőven 100 ezer forint feletti tétel minősülnek.


A fák kivágásának árát alapvetően befolyásolja a fa mérete, törzsének átmérője, magassága     Fotó: Pixabay


Több helyen viszont az alpintechnikás favágás alapvetően magasabb árkategóriába esik. Kis fára persze ritkán mennek a szakemberek alpinnal, ezért értelemszerűen ezt a technikát inkább magasabb fáknál alkalmazzák, ezért nem is csoda, hogy több helyen 35 ezer forinttól indulnak ezek a szolgáltatások.

Fontos azt is kiemelni, hogy a legtöbb hazai szakember internetes árai inkább csak irányadó összegek, ugyanis magából a szakmából fakadóan sok nehezítő körülmény derülhet ki a terepszemle során, amik módosíthatják az eredeti árakat.

Mindenki legalább 2-3 szakembertől kérjen árajánlatot. Ez elsőre lehet, hogy sok macerának tűnik, de megéri, mert súlyos pénzeket spórolhat magának valaki. Sőt, nagyobb eséllyel kerülheti el a kóklereket.

Mindezeken túl vegyük azt is figyelemben, hogy egy bizonyos fa kivágásán túl azért lehetnek még extra költségek: ilyen lehet a zöld hulladék elvitele, a gallyaprítás, tuskómarás és a többi. Illetve olyan extra költségek is jelentkezhetnek, mint kiszállási díj, vagy a helybeli felmérés díja. Ha ezekre is szükség lesz, számoljunk azzal, hogy a végösszeg is megnövekszik.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek