Miért fogyasztottak rumot a kalózok? - 10perc.hu

407.60 Ft

358.80 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Miért fogyasztottak rumot a kalózok?

10perc.hu
2025. 04. 13.
Miért fogyasztottak rumot a kalózok?

Miért van mindig rum a kalózok kezében a filmekben? Fedezd fel, mi áll a híres ital mögött és hogyan kapott ilyen fontos szerepet a tengereken.


A kalózok és a rum kapcsolatának kialakulása nem csupán a popkultúra hatása, hanem praktikus okokra vezethető vissza - írja az instylemen. A Karib-térség valóban a rumkereskedelem központja volt, és a kalózok gyakran ezen a vidéken portyáztak, ahol a rum könnyen beszerezhető volt. A filmekben gyakran látható, hogy a kalózok borvirágos orral fogyasztják a rumot, de a valóságban nem csak a mulatozás miatt került a hajók fedélzetére.

A hosszú hajóutak során, különösen a földrajzi felfedezések korában, az alkoholos italokkal keverték a vizet, hogy megőrizzék annak ihatóságát és elkerüljék a fertőzéseket. Alkoholos italok, mint a brandy, már korábban is jelen voltak a hajókon, de amikor a Brit Királyi Haditengerészet a Karib-térségbe is betette a lábát, a helyi rum kereskedelme vált a tengerészek körében dominánssá.

Mivel a rum könnyen beszerezhető volt és praktikus módon fel tudták használni, a matrózok előszeretettel hígították vízzel. A “rumos víz” vagy “vizes rum” azonban idővel romlott, de a kalózok számára ez nem volt akadály. A kalózok célja nem a tartósítás volt, hanem inkább az, hogy a megszerzett rumot minél inkább élvezhessék. Az ital így az ő számukra is hasznos eszközzé vált, miközben az orvosi szempontból is fontos szerepet játszott a skorbut, a súlyos vitaminhiánytól kialakuló betegség kezelésében.

A skorbut megelőzése érdekében a brit matrózok lime-ot adtak a rumhoz, míg a kalózok a gyorsan romló gyümölcsök helyett inkább a rumot választották, amely a hosszú utazások alatt könnyen tárolható volt. Ugyanakkor, érdekes módon, Jacques Cartier francia felfedező már 1536-ban megfigyelte, hogy az indiánok a nyugati tuja tűleveleiből készült teát használtak a beteg matrózok kezelésére. A teafőzet elképesztően magas C-vitamin-tartalommal rendelkezett, és hatásosnak bizonyult a skorbut ellen.

Bár a kalózok inkább a rumot választották, a történelmi kontextusban a teát is fontos alternatívaként említhetjük. Mivel a rum volt az ismert és elterjedt választás, ezért nem meglepő, hogy a filmekben is rendszeresen a kalózok kezében látjuk a szeszes italt. Az ital szoros kapcsolatba került a kalózkodással, és mára már elengedhetetlen részévé vált a kalózos filmek mitológiájának.


További cikkek