Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Fényes üstökös érkezik: A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) már szabad szemmel is látható

10perc.hu
2024. 10. 16.
Fényes üstökös érkezik: A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) már szabad szemmel is látható

A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös már szabad szemmel is látható. Október 20-án ideális feltételek várják a megfigyelőket.

A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös a napokban egyre jobban láthatóvá válik az égen, miután először Október 11-én bukkant fel hazánkban, napnyugta után - közölte a Magyar Nemzet. Az üstökös hosszú ideje, körülbelül 80 ezer éve nem volt látható, és a következő 80 ezer évben sem tér vissza. 

Az üstököst szeptember 30-án egy fotós Tápióbicskén kapta lencsevégre. Akkor azonban szabad szemmel még nem volt megfigyelhető. Mostanra viszont a legfrissebb hajnali megfigyelések szerint a üstökös „jó formában van” és várhatóan naponta egyre magasabbra emelkedik a nyugati égbolton.

A fényesség csökkenése, ahogy az üstökös távolodik a Naptól, nem rontja el a megfigyelők élményét az első hét során. Az üstökös a közeljövőben különösen kedvező körülmények között figyelhető meg: október 18-án este 19 órakor a nyugati égen már 21 fokos magasságban lesz, és 4 magnitúdós fényességű jelenségként az égbolt másik felén található Hold ellenére is észlelhető.

A legjobb észlelési lehetőség október 20-án, vasárnap este várható. Ekkor a Marfik csillaggal egy vonalban helyezkedik el, és mindkettő egyszerre látható lesz egy távcső segítségével. Aznap a Hold csupán 10 perccel 7 után fog felbukkanni a horizonton, így ideális, holdfénymentes körülmények várnak a kíváncsi csillagászokra.

A különleges csillagászati esemény észleléséhez érdemes a Svábhegyi Csillagvizsgáló rendhagyó esti programjaira is ellátogatni, ahol a távcsövek segítségével közelről is megfigyelhetjük a C/2023 A3 üstököst.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek