Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Fény derült Kolombusz Kristóf eredeti származására

10perc.hu
2024. 10. 14.
Fény derült Kolombusz Kristóf eredeti származására

Egy 20 éves genetikai vizsgálat szerint Kolumbusz Kristóf valószínűleg spanyol zsidó volt, ami megkérdőjelezi a történelem eddigi nézeteit.

Egy 20 éves genetikai vizsgálat arra utal, hogy Kolumbusz Kristóf spanyol zsidó lehetett, nem pedig genovai születésű. Ez a meglepő felfedezés kihívást jelent a történelmi narratívák számára, főleg, hogy Ferdinánd király és Izabella királynő, akik támogatták Kolumbusz hajóútjait, ugyanabban az évben űzték ki a zsidókat Spanyolországból, amikor ő elérte Amerikát.

Az eredményeket egy különleges RTVE műsorban jelentették be október 12-én, egybeesve Spanyolország nemzeti ünnepével. José Antonio Lorente, a granadai egyetem igazságügyi szakértője, jelezte, hogy Kolumbusz fia DNS-e „zsidó eredetre utaló nyomokat” mutatott, ami Kolumbusz valószínű származási helyeként a spanyol mediterrán régiót jelöli meg.

A felfedezések jelentősége ellenére néhány tudós, köztük Antonio Alonso, szkepticizmust fejezett ki az előadott adatok hiánya miatt. Rodrigo Barquera a Max Planck Intézettől kritizálta a szakmai lektorálás hiányát a megállapítások közzététele előtt, hangsúlyozva a tudományos ellenőrzés szükségességét.

Ha igaz, Kolumbusz lehetséges szefárd zsidó identitása egy összetett réteget ad hozzá szerepéhez Spanyolország birodalmának megalapításában, különösen az antiszemitizmus és a zsidók 1492-es kiűzetésének kontextusában. Spanyolország megpróbálta orvosolni ezt a történelmi igazságtalanságot azzal, hogy állampolgárságot kínált a kiűzött zsidók leszármazottainak, és 2019-re 132.000 szefárd jelentkező kérte az állampolgárságot.

Az eredeti cikk a Guradian oldalán található.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek