Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Kemény Lili Margó-díjas lett

10perc.hu/MTI
2024. 10. 11.
Kemény Lili Margó-díjas lett

Kemény Lili "Nem" című regényével elnyerte a 2024-es Margó-díjat, amelyet a Liszt Ünnep keretében adtak át Budapesten.

Kemény Lili "Nem" című regényével nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat – tájékoztatták a szervezők az MTI-t csütörtökön. Az elismerést a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál részeként megrendezett Őszi Margó Irodalmi Fesztivál megnyitóján adták át Budapesten.

Kemény Lili első kötetében az azonos nevű elbeszélő életét meséli el a gyermekkortól kezdve a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán eltöltött éveken át, egészen a 2020-as egyetemfoglalásig. A regény „igazi önfeltárás”, amely az autonómia, a szabad alkotás és gondolkodás kérdéseit feszegeti. Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója elmondta, hogy a könyv "Nem határsértő regény, amely az énelbeszélés, egyén és politika, családi mitológia, testiség, valóság és a fikció és az elbeszélhetőség határait kutatja." A díjazott nyelvezete a Freudról, az alkotásról és az elbukásról is képes beszélni.

A nyertes pénzjutalmat és egy több mint 10 millió forint értékű népszerűsítő kampányt kap. Az idei Margó-díjas szerző a következő évben önálló esten mutatkozhat be a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon, emellett próbafordítást, valamint publikációs lehetőséget kap a Könyves Magazin tárcasorozatában.

A 2024-es Margó-díjra 52 érvényes pályázat érkezett, a döntőbe került Biró Zsombor és Kovács Dominik, akik szintén elismerésben részesültek. Idén második alkalommal adták át a Margó x Erste #higgymagadban különdíjat, amelyet a döntőbe is bejutott Kovács Dominik és Kovács Viktor kaptak Lesz majd minden című regényükért.

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár vasárnap estig tart, magyar és külföldi könyvbemutatókkal, dedikálással és zenei-irodalmi produkciókkal várják az érdeklődőket a Millenárison. A tavalyi Margó-díjas, Visky András önálló estje október 14-én lesz a Müpában, a Liszt Ünnep részeként – áll a közleményben.

További cikkek