Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Dél-koreai írónő nyerte az idei irodalmi Nobel-díjat

10perc.hu
2024. 10. 10.
Dél-koreai írónő nyerte az idei irodalmi Nobel-díjat

Dél-koreai Han Kang irodalmi Nobel-díjat kapott intenzív költői prózájáért. A Növényevő és más művei a történelmi traumákat tárgyalják.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia csütörtök kora délután bejelentette, hogy a dél-koreai Han Kang kapta az idei irodalmi Nobel-díjat - írta meg a Telex. A hivatalos indoklás szerint az író a történelmi traumákkal szembenéző, az emberi élet törékenységét feltáró intenzív költői prózájáért részesült az elismerésben. A bizottság hangsúlyozta, hogy kísérletező stílusával Han Kang a kortárs próza megújítójává vált.

Han Kang 1970-ben Kvangdzsuban született, legismertebb műve a magyarul is megjelent Növényevő (ford. Kim Bogook és Németh Nikoletta), amely 2016-ban elnyerte a Nemzetközi Man Booker-díjat. A mű hősnője a növényevéssel lázad a társadalmi konvenciók ellen, és méltatói szerint a könyv tabukról, lázadásról, erőszakról és a lélek metamorfózisáról szól. Han másik, magyarul is olvasható regénye, a Nemes teremtmények (ford. Kiss Marcell) a dél-koreai elnyomásról és a 1980-as évek véres eseményeiről emlékezik meg. Az új regénye, a Görög leckék, szintén Kiss Marcell fordításában, az év végén jelenik meg.

A Nobel-díj történetében összesen 121 író kapta meg az elismerést, 2002-ben Kertész Imre is részesült a rangos kitüntetésben. Az idei Nobel-szezon során a más díjak nyerteseit is bejelentették, köztük a kémiai Nobel-díjasokat, akik a fehérjék számítógépes tervezésért és előrejelzéséért kapták az elismerést.

A Nobel-díjat hagyományosan december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át, amelyhez 11 millió svéd korona (körülbelül 390 millió forint) jár.

Főkép forrása:
Nők Lapja Facebook

További cikkek