Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Az állatok világnapja: Fókuszban a kihalás szélén álló fajok védelme

10perc.hu
2024. 10. 04.
Az állatok világnapja: Fókuszban a kihalás szélén álló fajok védelme

Október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját, amely a kihalás szélén álló fajok védelmére és az állatvilág fontosságára hívja fel a figyelmet.

Október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját, amelynek célja az állatvilág és élőhelyeik védelmének fontosságára való figyelemfelhívás. E jeles nap Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje előtt tiszteleg. Az esemény lényege, hogy emlékeztessen minket arra, mennyi tennivalónk van a Föld, társadalmunk és a környezetünk védelme érdekében - közölte 24.hu

A közösségi média fejlődésével egyre több „üres” világnap jelenik meg, de olyan fontos napok, mint a béke vagy a vadvilág világnapja segítenek fókuszálni a közvéleményt a valóban lényeges problémákra. A világnapok emlékeztetnek arra, hogy az ember és a környezete közötti kapcsolat mennyire meghatározó, és hogy egy olyan világ megteremtése a célunk, ahol az állatok életterét tiszteletben tartjuk.

A természetvédelem nemcsak ipari kérdés, hanem mindannyiunk felelőssége. A múltban, különösen az ipari forradalom óta, az állatvilág élettere folyamatosan csökkent, és sok faj tűnt el az emberi beavatkozás miatt. Az alaotra-vöcsök (Tachybaptus rufolavatus) Madagaszkáron 2010-ben kihalt, míg a kvagga (Equus quagga) 1878-ban tűnt el a Dél-afrikai Köztársaság területéről.

A Természetvédelmi Világszövetség adatai szerint az emlősök 26%-a, a madarak 12%-a, a kétéltűek 41%-a, a hüllők 21%-a és a korallok 37%-a is a kihalás szélén áll. Ez összesen 45.300 faj életét érinti, akik már a kihalás határán táncolnak. A hírek figyelmeztetnek arra, hogy a közönség részéről nemcsak online aktivitásokra van szükség, hanem valós cselekedetekre is.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet ezekre a sürgető problémákra és cselekvésre ösztönözze az embereket. 

További cikkek