Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Ismét engedély nélkül használt fel dalokat Donald Trump

10perc.hu
2024. 08. 30.
Ismét engedély nélkül használt fel dalokat Donald Trump

Donald Trump ezúttal az ABBA svéd popegyüttes számait játszotta le engedély nélkül.

Donald Trump újra a szerzői jogok megsértésével került szembe, miután az ABBA svéd popegyüttes kiadói, a Universal Music és a Polar Music International hivatalosan felszólították őt, hogy azonnal hagyja abba az együttes dalainak használatát kampányrendezvényein - írta meg a hvg.

A kampánystáb Trump egyik minnesotai nagygyűlésén játszotta le az ABBA híres slágereit, köztük a „The Winner Takes It All,” a „Money, Money, Money,” és a „Dancing Queen” című dalokat, amelyek nagy felháborodást keltettek a zenekar és kiadói körében.

A problémát súlyosbította, hogy a kampánygyűlésen az együttes számaiból egy több mint tízperces videoklipet is levetítettek. A Universal Music és a Polar Music International közleményben hangsúlyozták, hogy a Trump-kampány semmilyen engedélyt nem kért a dalok felhasználására, ezért arra szólították fel az elnök kampánystábját, hogy azonnal hagyjanak fel a dalok további használatával, és távolítsák el a kampányrendezvényekről készült felvételeket.

„Az ABBA tagjaival közösen felfigyeltünk arra, hogy napvilágot láttak olyan felvételek, amelyeken az ABBA zenéje hallható Trump-rendezvényeken, ezért azt kértük, hogy a dalok használatát haladéktalanul hagyják abba, és a felvételeket távolítsák el” – áll a Universal Music közleményében. Az ABBA maga nem kommentálta részletesen az ügyet, de a kiadó közleményével teljes mértékben egyetértettek.

Ez az eset nem az első alkalom, hogy Donald Trump kampányrendezvényei kapcsán művészek és zenészek panaszkodnak engedély nélküli zenefelhasználás miatt. Az elmúlt évek során több híres előadó is felszólalt Trump ellen hasonló okokból. Például a néhai Tom Petty, Adele brit énekesnő, és az amerikai R.E.M. zenekar is kifogásolta dalaik felhasználását a kampányban. Néhány héttel ezelőtt Céline Dion kanadai énekesnő és kiadója is hangot adott nemtetszésének, miután Trump engedély nélkül használta egyik dalát kampányában.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek