Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

A World Press Photo kiállítás idén a Biodómban lesz látogatható

10perc.hu
2024. 08. 27.
A World Press Photo kiállítás idén a Biodómban lesz látogatható

Az idei World Press Photo kiállításnak a Biodóm ad otthont szeptember 20. és október 27. között, miután a tavalyi botrány következményeként számos állami intézmény nem vállalta a rangos esemény befogadását.

A kiállítást a Fővárosi Önkormányzat szervezi, Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be a döntést - írta a 24.hu.

A 2023-as kiállítást övező botrány nagy hullámokat vert Magyarországon. A Mi Hazánk párt nyomására a Nemzeti Múzeumban csak 18 év felettiek tekinthették meg a kiállítást néhány vitatott fotó miatt. Az ügy következményeként L. Simon Lászlót, a múzeum főigazgatóját – aki ellenezte a korhatáros intézkedést – menesztették.

Karácsony Gergely a Facebookon emlékeztetett a tavalyi eseményekre, és kijelentette: "Budapesten a művészet szabad, Budapest a létező valóságot senki elől eltiltani nem akarja, ezért, ha már az állami intézmények sora nem vállalta, a Fővárosi Önkormányzat ad otthont az idei World Press Photo kiállításnak."

A főpolgármester hozzátette: "Emlékezetes a tavalyi botrány, amikor a Mi Hazánk felhívására egy ostoba és káros jogszabály alapján a kormány korlátozta a World Press Photo kiállítást. Az állami cenzúra hatása nem maradt el, és még mindig tart: sok intézmény nem merte idén befogadni az évről-évre, a világ számos nagyvárosában bemutatott kiállítást."

Karácsony szerint a kiállítás nem másról szól, mint a valóságról: „A világ legkitűnőbb sajtófotósai művészi igénnyel hol a szenvedést, hol a szabadságot, hol a szerelmet, hol a gyászt ábrázolják, összetetten, sokszínűen, amilyen a bennünket körülvevő valóság.”

Főkép forrása:
World Press Photo Facebook

További cikkek