Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Kuturális örökséggé válhat a Vespa Olaszországban

10perc.hu
2024. 08. 12.
Kuturális örökséggé válhat a Vespa Olaszországban

Hamarosan hivatalosan elismert kulturális örökséggé válhat a Vespa Olaszországban.

Az olasz Vespa robogó, amely már régóta a stílus és a dizájn szimbólumává vált, hamarosan hivatalosan is nemzeti kulturális örökség lehet. A Lega párt által benyújtott törvényjavaslat célja, hogy megvédje a Vespa-t az emissziós határértékek által előírt regisztrációs korlátozásoktól, elismerve ezzel a jármű szimbolikus és történelmi jelentőségét - írta meg a kultura.hu.

A Vespa robogó nemzeti kulturális örökséggé nyilvánításáról a Lega kormánypárt nyújtott be törvényjavaslatot az olasz parlament elé. A javaslat célja, hogy mentesítse a Vespa-t az emissziós határértékek miatti regisztrációs korlátozások alól. A törvénytervezet, amelyet Matteo Salvini közlekedési miniszter támogat, úgy fogalmaz, hogy a Vespa Piaggio motorkerékpárt „szimbolikus értékére és kiemelkedő gyártási minőségére, valamint történelmi, művészeti és kulturális értékére való tekintettel nemzeti kulturális örökségként” kell elismerni.

Salvini hangsúlyozta a törvényjavaslat támogatásában, hogy „a Vespa felvétele a nemzeti kulturális jelentőségű járművek listájára, hogy megvédjük mindenféle forgalomkorlátozástól, olyan ésszerű javaslat, amelyet aktívan támogatunk egy örökség, egy mítosz és egy világszerte ismert és csodált kétkerekű olasz szimbólum védelme érdekében.” Hozzátette, hogy a Vespa szabadon közlekedhessen, függetlenül a károsanyag-kibocsátással kapcsolatos korlátozásoktól. Salvini szerint „ma a Vespa a világ egyik legismertebb ipari formatervezési terméke, olyannyira, hogy joggal tekintik az olasz formatervezés ikonjának, és a világ legnevesebb modern művészeti, tudományos és technológiai múzeumaiban állítják ki.”

A Vespa sikertörténete 1946-ban kezdődött, amikor elindult a Vespa 98cc sorozatgyártása. A kultikus robogót Corradino D’Ascanio olasz mérnök tervezte, aki egyszerű, gazdaságos és könnyen kezelhető járművet akart létrehozni. Enrico Piaggio vállalkozó megbízásából, a háborúban megrongálódott pontederai gyár területén kezdett tervezni.

A Vespa diadalmenete hamarosan Hollywoodig vezetett, amikor Gregory Peck és Audrey Hepburn az 1953-as „Római vakáció” című sikerfilmben egy Vespán zötyögött végig Rómán.

Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Olaszország

További cikkek