Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

3+1 romantikus park, ahol a Bridgertonok világában érezheted magad

10perc.hu
2024. 06. 22.
3+1 romantikus park, ahol a Bridgertonok világában érezheted magad

A kastélyok és az azokat körülvevő parkok együttesen mutatják be Magyarország gazdag történelmi és kulturális örökségét.

A Travelo összegyűjtötte Magyarország legszebb, múltidéző parkjait. 

Tatai angolkert 

Ez a kert Magyarország első tájképi kertjeként ismert. Esterházy Ferenc gróf (1746–1811), a bécsi udvar volt nagykövete, utazásai során ismerte meg a tájképi kerteket. A Cseke-tó partján kialakított kertet kőkerítés választja el a környezettől.

A tatai Angolkert az Esterházy-család megbízásából jött létre a 18. század végén, és Magyarország egyik legszebb kertjének számít. Romantikus atmoszféráját festői tavak, szigetek, vízimalmok és egy pálmaház teszi különlegessé. A kerti teaház, amelyet az angol parkok mintájára építettek, kiemelt látványosság.

A kert terveit Böhm Ferenc (1736–1799), az uradalom főmérnöke, az 1780-as évek elején készítette - olvasható a Tatai Angolkert hivatalos oldalán.

Forrás: Tatai Angolkert - Esterházy Kiskastély - Nyári Lak  Facebook oldal

Esterházy-kastély 

Az Esterházy-kastély, melyet „Fényes" Miklós építtetett a 18. század második felében, a „magyar Versailles"-ként ismert. A kastélyban Joseph Haydn, a híres zeneszerző, több mint húsz évig élt és alkotott.

Forrás: Esterházy-kastély Fertőd - Hivatalos Facebook oldal

A barokk-rokokó stílusú kastély és a környező kertek ma is látogathatók, kulturális programokat és kiállításokat kínálva. A kastélyhoz tartozik Cziráky Margit Rózsakertje, amely több mint 8000 rózsatövet és több száz rózsafajtát tartalmaz.

Forrás: Esterházy-kastély Fertőd - Hivatalos Facebook oldal

A kastély fénykorát Esterházy „Fényes" Miklós idején, 1762 és 1790 között élte. A kastély 1762-84 között nyerte el mai formáját, és Magyarország legnagyobb barokk-rokokó műemlékegyüttese - olvasható az Esterházy-kastély oldalán.

Széchenyi-kastély

A nagycenki Széchenyi-kastély Széchenyi István szülőhelye és otthona volt, és mára Magyarország egyik legjelentősebb történelmi emlékhelyévé vált. A kastély a 18. században barokk stílusban épült, és a Széchenyi család generációinak rezidenciájaként szolgált.

Ma múzeumként működik, bemutatva Széchenyi István életét és a család történetét. A kastélyt körülvevő park híres a hársfasoráról, ami kellemes sétákat kínál.

A kastélyt az 1950-es évek végén kezdték felújítani. A Széchenyi István Emlékmúzeum 1973-ban nyílt meg az épület középső részében. A felújítások folytatódtak, 1985-ben az egykori lakószárnyban az Országos Műszaki Múzeum kiállítása kapott helyet, majd 1991-ben Széchenyi születésének 200. évfordulójára újult meg a kiállítás. Az irányítást 2014 novemberétől az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont vette át - írja a Széchényi-örökség.

Forrás: Nagycenk - Széchenyi-kastély Facebook oldal

Alcsúti Arborétum

Az Alcsúti Arborétum Magyarország egyik legeredetibb angolparkja, amelyet József nádor 1820-ban alapított. A park az Alcsúti kastély közelében, a Vértes-hegység lábánál, mintegy 40 hektáron terül el. Több mint 200 fa- és cserjefaj otthona, különleges látványt nyújt minden évszakban.

A park gazdag növényritkaságokban, és a Habsburgok magyar ágának leszármazottaihoz kötődik, akik az Alcsúti kastélyban éltek - olvasható az Alcsúti Arborétum hivatalos oldalán.

Forrás: Alcsúti Arborétum Facebook oldal

Főkép forrása:
Tatai Angolkert - Esterházy Kiskastély - Nyári Lak Facebook oldal

További cikkek