Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Műanyag palackokból készül a Coldplay legújabb lemeze

10perc.hu
2024. 06. 18.
Műanyag palackokból készül a Coldplay legújabb lemeze

Újrahasznosított műanyagból készíti legújabb lemezét a nemrég Magyarországon is koncertezett Coldplay.

A Coldplay célja, hogy a legkörnyezetbarátabb albumot készítse el legújabb, "Moon Music" című, 10. lemezével. Az album minden egyes bakelit példánya kilenc műanyag palackból készül majd, amelyeket fogyasztói hulladékból nyertek vissza. Egy különleges "notesz" kiadás is elérhető lesz, amely 70%-ban folyókból származó műanyagból készül, konkrétan a guatemalai Rio Las Vacas-ból gyűjtötték össze.

A zenekar szerint ezzel az intézkedéssel 85%-kal csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, és több mint 25 metrikus tonna új műanyag gyártását előzik meg. A csoport élen jár abban, hogy a rockzene fenntarthatóbbá váljon - közölte a BBC. 2021-ben bejelentettek egy tervet, amellyel csökkentik a "Music Of The Spheres" világkörüli turnéjuk szénlábnyomát, többek között napenergiával működő lámpákkal és fenntartható repülőgép-üzemanyaggal. Ez 59%-os csökkenést eredményezett a szén-dioxid-kibocsátásban az előző turnéhoz képest.

Az elmúlt évtizedben a bakelitlemezek újra reneszánszukat élik, és tavaly az Egyesült Királyságban 5,9 millió darabot adtak el, ami húszéves csúcs. Azonban a bakelitlemezek gyártásához használt PVC az olajipar mellékterméke, és akár 1000 évig is eltarthat, mire lebomlik a szemétlerakókban.

A Keele Egyetem kutatói becslése szerint egy bakelitlemez körülbelül 135 gramm PVC anyagot tartalmaz, és 0,5 kg szén-dioxid-kibocsátással jár. Az utóbbi időben több művész, köztük Billie Eilish, Idles, Brent Faiyaz és Holly Humberstone, törekedett a lábnyom csökkentésére újrahasznosított vagy öko-bakelit használatával. 2019-ben Nick Mulvey énekes-dalszerző világelsőként adta ki "In The Anthropocene" című kislemezét "óceáni bakeliten", amely a brit tengerparton talált műanyagból készült.

A Coldplay CD formátumban is kiadja a "Moon Music"-ot egy új, EcoCD nevű formátumban, amely 90%-ban újrahasznosított műanyagból készül, és 78%-kal csökkenti a kibocsátást a hagyományos CD-gyártáshoz képest. A "Moon Music" a zenekar 10. albuma, amely 2000-es "Parachutes" című lemezük óta gazdagítja diszkográfiájukat, amely az áttörést hozó "Yellow" című kislemezt is tartalmazza. Az új album ismét a svéd popzseni Max Martinnal készült, aki a 2021-es "Music Of The Spheres" producere is volt. Az első kislemez, a "feelslikeimfallinginlove" június 21-én jelenik meg, egy héttel azelőtt, hogy rekordot döntve ötödszörre is fellépnek a Glastonbury fesztiválon. A dal videoklipjét az athéni Akropolisz déli lejtőjén található ősi római színházban, az Odeon of Herodes Atticusban forgatták. A rajongókat meghívták az ikonikus helyszínre múlt héten, ahol a Coldplay előadta a dalt. Az este felvételein látható, ahogy a kő és márvány lépcsőket a koncerteken osztogatott vibráló LED-karkötők világítják meg.

A "Moon Music" egy másik számában, az "One World"-ban több ezer rajongó közreműködik háttérvokálként, akik a Coldplay weboldalán keresztül küldhették be hozzájárulásukat. Az album megjelenése 2024. október 4-én várható.




Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Zene

További cikkek