Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Díjat kapott a Kék Pelikan

10perc/MTI
2024. 06. 03.
Díjat kapott a Kék Pelikan

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Kék Pelikan.

A legjobb egész estés animációs film díjával ismerték el Csáki László Kék Pelikan című animációs dokumentumfilmjét a Cartoons on the Bay nemzetközi fesztiválon Olaszországban - közölte a Nemzeti Filmintézet hétfőn.

A közlemény szerint a zsűri indoklásában kiemelte a "cinéma vérité eklektikus újragondolását, amely egyedi és innovatív stílusban ünnepli a szabadságot."

A hétvégén véget ért olaszországi animációs fesztivál a mozis, a transzmédia és a televíziós alkotások javát vonultatja fel évről évre különböző olasz tengerparti helyszíneken, fő szervezője a Rai Com.

A Kék Pelikan valós eseményeket feldolgozó humoros, nosztalgikus történet néhány csibész barátról, akik kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel utaztak Nyugatra a kilencvenes évek derekán.

A hazai mozikban április elején bemutatott film az ő történeteik humoros, rendszerkritikus és heistfilmes elemeket felvonultató, korabeli magyar slágerekkel teli feldolgozása, Magyarországon egyedülálló módon animációs dokumentumfilm formájában. A Kék Pelikan a valós, saját hangjukon megszólaló szereplők mellett olyan színészek tolmácsolásában meséli el a történteket, mint Lévai Norman, Tegyi Kornél, Kenéz Ágoston, Börcsök Olivér, Rujder Vivien, Olasz Renátó, Thuróczy Szabolcs, Csőre Gábor, Trokán Nóra és Csoma Judit. A zenei aláfestést ismert magyar kultzenekarok, többek között a Bonanza Banzai, a Hiperkarma, valamint a Kispál és a Borz biztosítják.

A Kék Pelikan producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós. Az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. Az alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment gyártásában készült Temple Réka szakmai támogatásával a Cinemon Entertainment koprodukciójában. A film forgalmazója a JUNO11 Distribution.

A film még látható a magyar mozikban, és hamarosan a kertmozik és más szabaditéri vetítőhelyek műsorán is felbukkan. A hazai mozikban már több mint 15 ezres nézettséget elért alkotás legközelebb az Annecy-i Fesztiválon versenyez.Főkép forrása:
Kék Pelikan (Facebook)

További cikkek